Novinari Viktoria i Anton opisuju ozračje u Kijevu ozračje u gradu koji je šesti dan pod invazijom

Ukrajinski novinari javljaju se iz Kijeva: ‘Atmosfera u gradu? Odustajanje nikome nije na kraj pameti’

”Prošlu noć proveo sam u skloništu. Tek ujutro vratili smo se u stan. Rusija ne napada samo oružjem već i u medijskom prostoru. Mnoštvo lažnih vijesti o našoj vojsci, našoj zemlji, širi se Rusijom, kao i laži da je u Ukrajini poginula tek nekolicina njihovih vojnika.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ruski teroristi približavaju se Kijevu. Povremeno provaljuju u predgrađa i započinju okršaje. Napadaju noću, kako bi preplašili ljude. Granatiraju kuće. Mi se borimo, sigurni smo u pobjedu i uvjereni da ćemo vratiti naše teritorije”, napisao je za Telegram kijevski novinar Anton, koji sa suprugom i dvogodišnjim djetetom živi u glavnom gradu napadnute Ukrajine.

‘Idemo se boriti’

Viktoria, također novinarka iz Kijeva, koja je pet puta boravila u Hrvatskoj i sjeća se, kaže, divnih dana provedenih u Splitu gdje je bila sa svojim suprugom, u ponedjeljak navečer poslala je izvješće za Telegram.

”Ne odustajemo. Ovo je naša zemlja, nikome je nećemo dati. Svaki okupator koji uđe u Kijev susrest će se našim vojnicima, lokalnom obranom i civilima s Molotovljevim koktelima. Noćas, po prvi put od ruskog napada, čvrsto sam spavala unatoč sirenama koje su označile mogućnost zračnih napada. A onda sam izjutra izašla na ulicu da obavim ‘inspekciju’ u kvartu gdje živim, da vidim što se događa uokolo”, napisala je Viktoria.

”Pomogli smo jednoj baki, ima sigurno 80 godina da se opskrbi vodom. I znate što je rekla: Idemo se sada boriti. Mi ćemo predvoditi bitku. Do posljednjeg metka. Ova nacija ne može biti poražena”.

U Kijevu nema nestašica

Viktoria zatim opisuje što joj se dogodilo u samoposluzi, jednoj od prodavaonica velikog ukrajinskog trgovačkog lanca prehrambenim proizvodima, Silpo, čije je sjedište u Kijevu.

”Danas sam na vlastitoj koži osjetila kako Ukrajina sada diše. Dok sam kupovala u trgovini, shvatila sam kako mi je negdje ispala muževljeva putovnica. U ratnom vihoru, to je ogroman problem, jedna od gorih stvari koja se može dogoditi. Istoga časa pohitala sam do zaštitara i nije prošlo ni pet minuta a putovnica mog supruga već je bila u našim rukama. Svi su na usluzi. Svi nastoje pomoći”.

”U najpoznatijem trgovačkom lancu hranom, Slipo, u Kijevu, police su bile pune, mogli smo kupiti čak i svježu ribu i voće”, piše Viktoria koja nam je poslala i nekoliko fotografija iz svog kvarta u Kijevu. ”Na žalost, takva situacija nije posvuda. Gradonačelnik Volnovakha, čiji je grad u okruženju, jučer je apelirao na međunarodnu zajednicu, najavljujući moguću humanitarnu katastrofu u opkoljenom gradu. Već im nedostaje kruha i vode, a ruski okupatori ne dopuštaju otvaranje koridora.”

Rusi skrivaju gubitke

Viktoria javlja kako su noć prije, s nedjelje na ponedjeljak, u Kijevu dopirale detonacije iz obližnjih gradova Bucha, Gostomela i Irpena, sjeverozapadno od Kijeva.

Kijevska novinarka javlja za Telegram kako je impresionirana ukrajinskom vojskom. ”Prije osam godina pomagala sam našim vojnicima na Majdanu, na Trgu neovisnosti u središtu Kijeva, ali tada nisam shvaćala koliko su sjajni. Oni su sada naše nove ikone, svi molimo za njih da izdrže i prežive”, kaže kijevska novinarka Viktoria.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zatim spominje rusku propagandu: ”Po onome što javljaju ruski mediji, njihovi su vojnici besmrtni. Tek jučer bili su prisiljeni priznati kako imaju nešto malo gubitaka. Naši podaci govore bitno drugačije; ruski su gubici blizu pet tisuća, a to su tek preliminarne brojke, jer je nemoguće točno izbrojati njihove gubitke, budući da rat traje.”

‘O čemu sanjaju naša djeca’

Kaže kako su Rusi, uz pomoć Roskomnadzora, (državne agencije koja kontrolira i cenzurira ruske medije, op. a.) uspjeli blokirati informacije o vlastitim gubicima, ali podaci su se pojavili na aplikaciji Telegram, na kanalu “Ищи своих” koji već ima više od 300 tisuća pretplatnika.

Na kraju javljanja za naš portal novinarka Viktoria (čije prezime, kao ni kolege Antona ne objavljujemo zbog njihove sigurnosti), progovorila je nešto o ”ruskom svijetu”, sintagmi koja je posljednjih dana, nakon ruskog vojnog upada u Ukrajinu, često spominje u kontekstu Putinovih velikoruskih ambicija.

”Malena kći moje prijateljice, Ruskinje, koja teško podnosi noćno bombardiranje Kijeva, zaplakala je u tri izjutra. Uplašila se da su Rusi zauzeli Kijev i rekla je da ne želi umrijeti. Obratila se majci: ‘Mama, ne želim sada umrijeti. Želim odrasti, postati predsjednica Ukrajine, pobijediti Rusiju i uništiti Putina’. Ta djevojčica je Ruskinja, govori slabo ukrajinski i rekla je da više ne želi pričati ruski. Bože, o čemu sanjaju naša djeca u Ukrajini danas”, napisala je za Telegram kijevska novinarka Viktoria.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr