DSHV: Pre 20 godina priznat status Hrvata kao nacionalne manjine u Srbiji

Foto: Shutterstock

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) podsetio je danas da je objavom u Službenom listu Savezne Republike Jugoslavije na današnji dan pre 20 godina stupio na snagu tzv. savezni Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, čime je i formalno-pravno priznat status Hrvata kao nacionalne manjine u Srbiji.

„Po svojoj važnosti i posledicama, ovaj se događaj smatra jednim od prekretnica u savremenoj istoriji Hrvata u Srbiji. Naime, ovaj zakonski akt je doneo hrvatskoj manjini, kao tzv. novoj nacionalnoj manjini nakon raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i sloma socijalizma, formalno-pravno priznanje i formalno-pravnu jednakost s ostalim nacionalnim manjinama u području ostvarivanja i zaštite manjinskih prava“, navode u DSHV-u.

Podsećaju da, premda su Hrvati u Vojvodini, u Srbiji, u većini viševekovno domicilno stanovništvo, oni su za vreme socijalističkog društvenog uređenja imali status konstitutivnog naroda i kao takvi nisu mogli ostvarivati ona prava koja su osiguravala očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta niti su imali za te namene svoje primerene institucije.

„Dok su za vreme režima Slobodana Miloševića bili jedina nacionalna zajednica u Vojvodini koja je bila objektom etnički motivisanog nasilja, čiji su pripadnici bili organizovano proterivani i ubijani, a zbog počinjenih zločina je i Međunarodni sud u Den Haagu pravosnažno na deset godina osudio Vojislava Šešelja“, napominju u DSHV-u.

Dodaju da je ova stranka tokom devedesetih godina činila presudne korake u području zaštite i ostvarivanja interesa Hrvata u Vojvodini.

„Pa ipak, bez postojanja adekvatnog zakonskog okvira, ovakva nastojanja imala su ograničene domete. Promenom vlasti 5. oktobra 2000. godine odnos novih, prodemokratskih vlasti u Srbiji spram Hrvata se promenio“, navodi DSHV.

Donošenjem Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, i činjenica formalno-pravnog priznanja statusa nacionalne manjine, pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji mogli su da ostvare svoja prava u području obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe hrvatskog jezika i pisma.

„Na temelju Zakona osnovana je krovna institucija hrvatskog naroda u Srbiji: Hrvatsko nacionalno veće; školske 2002./03. godine u četiri osnovne škole na teritoriji Grada Subotice počelo je obrazovanje na hrvatskom jeziku; Skupština Vojvodine je osnovala Novinsko-izdavačku ustanovu Hrvatska riječ; stabilizovano je informisanje na hrvatskom jeziku u okviru Televizije Novi Sad; učinjeni su prvi koraci na planu uvođenja hrvatskoga jezika u službenu upotrebu i na teritoriju AP Vojvodine; osnovano je desetak hrvatskih udruženja kulture, koje su u svom radu razvile bogate kulturne prakse“, ocenjuju u DSHV-u.

Kako navode u DSHV-u, ova stranka je dala svoj ključni doprinos u ovim procesima, potvrdivši još jednom načelo da „nacionalna manjina bez političke stranke teško može kvalitetno artikulisati svoje interese“.

„Gotovo isto bilo je i u proteklih 20 godina, a tako će, uprkos pokušajima da se politička subjektivnost Hrvata u Srbiji ospori, ostati i u buduće. Jer, opstanak i razvoj hrvatske zajednice zahtevaju i dalje zalaganja svih nas“, zaključuju u DSHV-u.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Još vesti iz ovog grada

DSHV: Pre 20 godina priznat status Hrvata kao nacionalne manjine u Srbiji

Subotica jedina u Srbiji ima nesvakidašnju javnu galeriju

DSHV: Pre 20 godina priznat status Hrvata kao nacionalne manjine u Srbiji

U Srbiji nije bilo posla za ovu Subotičanku: Dva meseca kod kuće, pa isto toliko u inostranstvu

DSHV: Pre 20 godina priznat status Hrvata kao nacionalne manjine u Srbiji

Subotica: Kovid ambulanta od sutra radi skraćeno

DSHV: Pre 20 godina priznat status Hrvata kao nacionalne manjine u Srbiji

Subotica: Tik uz plodne oranice u selu Đurđin betonirana jama puna životinjskih leševa

Source link: www.danas.rs