Druga tema, isti problemi: Predsjedništvo BiH podijeljeno o sankcijama Rusiji

Izvor: N1

U BiH i dalje traju rasprave o tome treba li BiH biti neutralna ili se treba pridružiti sankcijama protiv Rusije. Ovu je temu istraživala Tina Jelin Dizdar.

Za Milorada Dodika Vladimir Putin je savjestan političar, baš poput šefa evropske diplamacije Jozefa Borela zbog čega BiH treba ostati neutralna, kaže Dodik dok navode o krizi koja bi se mogla preliti na Zapadni Balkan odbacuje.

Član Predsjedništva kaže i kako se sankcijama ne može pridružiti, ali i da uvažava teritorijalni integritet Ukrajine, što je zapravo identično stavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, osim što je Vučić izbjegao hvaliti ruskog predsjednika.

No, za Dodikove kolege u Predsjedništvu nema dvojbe. U instrukciji Ministarstvu vanjskih poslova predsjedavajući Predsjedništva navodi da je Bosna i Hercegovina članica Ujedinjenih nacija i potpisnica Povelje UN-a kojom se izričito zabranjuje napad na međunarodno priznate države članice UN-a. Podsjeća i na Sporazum o stabilizaciji pridruživanju kojim se BiH obavezala na zajedničke stavove o sigurnosti i stabilnosti u Evropi.

Stoga Željko Komšić predlaže u svojoj instrukciji da se Ministarstvo vanjskih poslova BiH rukovodi pomenutim načelima međunarodnog prava, koja su neupitna.

Opširnije u prilogu Tine Jelin Dizdar.

Source link: ba.n1info.com