Kriza vlasti u Crnoj Gori i rat u Ukrajini pokazuju da se opozicija konsolidovala i da se osudom dešavanja u toj istočnoevropskoj zemlji jasno nameće kao partner Zapadu

Sve ide naruku DPS-u

Sa sjednice Skupštine Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Aktuelna politička situacija u Crnoj Gori, a dijelom i dešavanja u Ukrajini, idu naruku Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i ostatku opozicije, koji su u nedostatku dogovora i ličnih obračuna među vladajućom većinom uspjeli da se konsoliduju i nametnu prozapadnim partnerima.

”Teško je zamisliti održivu, funkcionalnu Vladu koju bi činile tri sadašnje vladajuće koalicije. Da mogu da sarađuju, oni bi sad imali Vladu. To je, svakako, u korist opozicije koja se konsolidovala”, ocijenio je za “Vijesti” docent na podgoričkom Fakultetu političkih nauka (FPN) i politikolog Zlatko Vujović.

Nakon pada Vlade premijera Zdravka Krivokapića, Crna Gora je u iščekivanju da predsjednik države Milo Đukanović predloži novog mandatara. Đukanović bi to trebalo da učini tokom naredne sedmice, kada ističe rok u kome može da predloži Krivokapićevog nasljednika.

U međuvremenu, u najavi je i blokada Skupštine. Predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić (DF) saopštio je u petak da neće zakazati sjednicu za 3. mart, na kojoj je trebalo da se bira novi predsjednik i ponovo glasa o Zakonu o lokalnoj samoupravi, što su tražili predstavnici opozicije i koalicije Crno na bijelo. Bulajić je pozvao na otvaranje dijaloga između lidera izborne parlamentarne većine o rješavanju krize, upozorivši da je, ako ne dođe do takvog dogovora, spreman da zakaže sjednicu Skupštine “koja će biti rezultat demokratskog dogovora o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora i izboru tehničke Vlade koja bi pripremila takve izbore”.

Source link: www.vijesti.me