Petar Nikitin: Fašizam Vladimira Putina je naš zajednički neprijatelj

Odlučio sam da se pridružim protestu protiv ruske invezije na Ukrajinu i pozvao svoje prijatelje Ruse, Beloruse i Ukrajince koji žive u Beogradu da dođu jer smo tri bratska naroda koji su uvek bili zajedno, nikada nismo bili u sukobu, a sada, kao i pre 80 godina imamo istog neprijatelja koji se zove fašizam i koji se trenutno nastupa u obliku poludelog i razularenog diktatora Vladimira Putina – kaže za Danas Petar Nikitin, građanin Rusije koji se privremeno nalazi u Beogradu.

Kako dodaje, „mi tražimo da se zaustavi bratoubilački rat i tražimo podršku Srba”.

– Ako zaista jesu naša braća i ako im je stalo ne samo do dvoglavih orlova, zastava i oružja, već i do ljudi, tražimo njihovu podršku. Ginu nedužni Ukrajinci, Rusi i Belorusi jer je jedan čovek izgubio glavu. Ovo mora da se zaustavi – kaže Petar Nikitin.

On poziva da Beograđane da dođu sutra u 12 časova na Trg republike i izraze svoju antiratnu podršku.

– Biti uz Vladimira Putina u ovo vreme je izdaja ruskog, ukrajinskog i beloruskog naroda. Srbi koji nas zaista vole su dužni da se odreknu zločinca Putina i da budu uz nas na protestu sutra u 12:00 na Trgu Republike – ističe naš sagovornik.

Petar Nikitin: Fašizam Vladimira Putina je naš zajednički neprijatelj

Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV

Takođe, u isto vreme, sutra u podne, Žene u crnom, zakazale su okupljanje u Knez Mihailovoj ulici, ispred Ruskog cara, u crnini i ćutanju “Stop ratu u Ukrajini!”, povodom agresije Ruske Federacije na Republiku Ukrajinu.

– Ovaj protest organizujemo u okviru međunarodne mirovne kampanje koju je pokrenula Mreža Žena u crnom iz Italije. Rusko priznanje republika Donjeck i Lugansk dovelo je do velikih napetosti na evropskom i svetskom nivou, i na kraju eskaliralo u otvorenu i brutalnu rusku invaziju na Ukrajinu. Ruska Federacija je 2014. godine napala Ukrajinu i izvršila aneksiju Krima. Ruska Federacija je 2022. godine priznala Donjeck i Lugansk – oblasti koje su se otcepile od Ukrajine, 2014. godine – piše u saopštenju Žena u crnom.

Iza napada na Ukrajinu, dodaje se, koje je Ruska Federacija izvela sa kopna, mora i iz vazduha, stoje militaristički imperijalni ciljevi ruskog režima na čelu sa predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom.

Petar Nikitin: Fašizam Vladimira Putina je naš zajednički neprijatelj

Žene u crnom (Foto: Jelena Diković/Arhiva)

– Ovom prilikom tražimo: Hitan prestanak svih vojnih operacija i povlačenje svih ruskih trupa sa teritorije Ukrajine, kao i sa okupiranih teritorija; Uvođenje novih i proširenje dosadašnjih sankcija koje je Evropska unija preduzela protiv Ruske Federacije; Istragu Međunarodnog krivičnog suda zbog zločina nad civilnim stanovništvom koje su ruske vojne formacije počinile bombardujući ne samo vojne, nego prvenstveno civilne objekte po Kijevu, Harkovu, Odesi i drugim ukrajinskim gradovima; Da se država Srbija pridržava zakonske zabrane slanja dobrovoljaca iz Srbije na ratište u Ukrajinu; Izražavamo našu solidarnost sa mirovnim pokretom kako u napadnutoj Ukrajini, tako i u Ruskoj Federaciji – zaključuje se u saopštenju Žena u crnom.

Source link: www.danas.rs