‘Mi ne zaboravljamo ni 1999., ni 2015.’, kaže predsjednik Srbije

Javio se Vučić. Podržava integritet Ukrajine, ali baš i nije sklon sankcijama protiv Rusije

FOTO: AFP/AFP PHOTO

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, oglasio se povodom ruske invazije na Ukrajinu. “Republika Srbije najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Europe. I ukrajinski i ruski narod su prijateljski. Jedan od osnovnih principa vanjske politike Srbije je dosljedno poštovanje nepovredivosti suverenih država, za što se Srbija zalaže. Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine”, rekao je na početku obraćanja Vučić.

Članak se nastavlja ispod oglasa

No, Vučić kaže kako u interesu Srbije nije uvođenje sankcija bilo kome. “Srbija će se prilikom odluke o donošenje restriktivnih mjera i sankcija prema bilo kojoj državi, pa i Rusiji, voditi isključivo svojim interesima”, kaže Vučić.

Vučić: “Poštujemo dugo stvarana prijateljstva”

Vučić kaže kako Srbija poštuje norme međunarodnog javnog prava, ali da ipak žele zaštititi svoje principe. “Razumijemo svoje potrebe i bez obzira na to što bi netko htio, mi imamo svoje nacionalne vitalne interese i poštujemo dugo stvarana prijateljstva. Mi ne zaboravljamo ni 1999., ni 2015. Mislimo da je ovo ponašanje odgovorno, nismo žurili već smo na najozbiljniji i mogući način odgovorili na ova teška vremena. Znamo da se neće svima dopasti ono što smo rekli. Za nas je mir prijeko potreban”, kaže Vučić.

“Pozivam građane Srbije da se držimo zajedno i da imaju jednu jedinu stranu, a to je Srbija”, zaključio je Vučić.

Source link: www.telegram.hr