Nema korupcije ako dužnosnik nije primio novac za uslugu ili ako ne postoji osobna veza? Ma dajte, ne nasjedajte na te floskule - Hrvatska nije tamni vilajet!

Darko Tomas/Cropix

Kao udruga koja promiče bolje političke institucije, jačanje demokratske političke kulture i podizanje građanske participacije, Gong upozorava na niz floskula koje se provlače u javnosti uz aferu “po babi i stričevima” i za koje smatraju da slabe demokraciju i potiču političku neodgovornost. Povod je najnovija afera u kojoj je ministar Darko Horvat uhićen, a potpredsjednik Vlade Boris Milošević i bivši ministar Tomislav Tolušić osumnjičeni za nezakonitu dodjelu bespovratnih sredstava, a koja, smatraju u GONG-u, ukazuje na duboku institucionalno ukorijenjenu korupciju i to u samom vrhu vlasti.

 1. floskula: Nema korupcije ako dužnosnik nije primio novac za uslugu ili ako ne postoji osobna veza

Klijentelizam je oblik političke korupcije u kojem su moguća razna potkupljivanja koja nisu nužno izražena financijski ili materijalno. Klijentelizam podrazumijeva zloupotrebu institucionalnih pozicija s ciljem osobnih ili probitaka interesno povezanih grupa kao što su političke stranke. To je odnos u kojem “pokrovitelj”, koji ima pristup resursima, koristi “štićenike” kako bi eliminirao političku konkurenciju i stvarao svoju interesnu, klijentelističku mrežu, nagrađujući pritom vjernost ili kupujući buduću lojalnost. Dakle, kada političar kaže da ne poznaje ljude uključene u aferu ili kada inzistira da sam nije stekao nikakvu financijsku korist, on želi skrenuti pozornost na površno razumijevanje korupcije, i time zamagliti ono što uistinu radi – javnim novcem kupuje političku lojalnost i, što je još važnije, signalizira ostalima da ako žele sudjelovati u raspodjeli javnog novca trebaju njemu dati svoj glas, odnosno svoju podršku.

Nema korupcije ako dužnosnik nije primio novac za uslugu ili ako ne postoji osobna veza? Ma dajte, ne nasjedajte na te floskule - Hrvatska nije tamni vilajet!

2. floskula: Afere ministara nisu premijerova politička odgovornost

U predstavničkim demokracijama građani i građanke delegiraju vlast na izabrane dužnosnike putem izbora kako bi zastupali ili djelovali u njihovom interesu. Političar/dužnosnik donosi odluke u ime građana, a oni ih imaju mogućnost nagraditi ili kazniti.

Ne umanjujući osobnu odgovornost ministara, predsjednik Vlade odgovoran je za odluke koje Vlada donosi. Kako je premijer taj koji sastavlja Vladu, predstavlja je, te upravlja radom Vlade, jasno je da je i politički odgovoran za sve njene dobre i loše rezultate. Od fijaska u obnovi do namještanja natječaja za poticaje, za poteze dojučerašnjeg ministra graditeljstva, kao i niza drugih koji su morali otići zbog korupcijskih afera, politički je odgovoran i onaj tko ih je imenovao. Uostalom, neznanje ne opravdava niti činjenice moraju specifično biti prinesene pažnji da bi onaj tko ima najveću političku moć snosio političku odgovornost. Legitimnost, kao temeljni ideal predstavničke demokracije, ne temelji se samo na podršci građana, nego i na odgovornosti vladajućih.

Nema korupcije ako dužnosnik nije primio novac za uslugu ili ako ne postoji osobna veza? Ma dajte, ne nasjedajte na te floskule - Hrvatska nije tamni vilajet!

3. floskula: Hrvatska kao tamni vilajet u kojem ne vrijede pravila uređenih demokratskih država

U obrani Vladine pozicije može se čuti teza da je pretjerano inzistirati da osumnjičeni ministri moraju otići iz Vlade, jer bi to predstavljalo za Hrvatsku “nedostižne skandinavske standarde”. Drugim riječima, u Hrvatskoj ne treba očekivati visoke standarde transparentnosti i političke odgovornosti. No prihvatimo li kao prihvatljivo ponašanje da ministri odlaze samo kada ih policija fizički udalji s dužnosti, jasno je da se udaljavamo od ideala uređenih demokratskih država u kojima je neprihvatljivo da ministri ostaju na vlasti u statusu osumnjičenika. Ako ne želimo da Hrvatska bude tamni vilajet u kojem ne vrijede pravila uređenih država, potrebno je inzistirati na višim standardima, navode iz GONG-a.

Kako bi se osnažila građanska participacija u demokratskim procesima te potaknuo aktivizam, Gong je 2020. osmislio i producirao seriju animiranih videa razbijanja floskula koje se neprestano perpetuiraju u javnoj sferi te koriste u obeshrabrivanju građanskog angažmana i skretanju s bitnih političkih tema. Smatraju da je krajnje štetno i zlonamjerno građanima slati poruku da nije moguće poboljšati demokratske standarde, kao i na njih i njihovu tobožnju “koruptivnu kulturu” prebacivati odgovornost za nedjela dužnosnika.

Source link: slobodnadalmacija.hr