Ministar od zdravstvenog osoblja traži da pravovremeno izvještava obitelji pacijenata o njihovom stanju

Beroš pisao ravnateljima bolnica: 'Građani se žale, morate članovima obitelji govoriti kako je pacijent'

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je poslao uputu bolnicama u kojoj od zdravstvenog osoblja traži da pravovremeno izvještava obitelji pacijenata o njihovom stanju. Dopis je poslao ravnateljima bolnica nakon pritužbi građana koji nisu pravovremeno mogli dobiti informacije o tome kako napreduje liječenje članova njihove obitelji.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Nastavno na pritužbe koje se odnose na nedovoljnu dostupnost informacija o zdravstvenom stanju pacijenata na bolničkom liječenju najbližim članovima obitelji, ovim putem Vas podsjećamo na obvezu uspostave vremenskog okvira u Vašoj zdravstvenoj ustanovi koji će osigurati pravodobnu, kontinuiranu i točnu komunikaciju između najbližih članova obitelji i zdravstvenog radnika određene specijalizacije koji neposredno sudjeluje u liječenju pacijenata, sve u cilju osiguranja prava na obaviještenost najbližih pacijentovih srodnika o njegovom zdravstvenom stanja za vrijeme liječenja u vašoj ustanovi”, piše Vili Beroš, prenosi Index.

Skraćivanje listi čekanja

Ministar zdravstva se u ponedjeljak sastao s ravnateljima bolnica i bolničkih centara te ravnateljem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Na sastanku su razgovarali o skraćivanju listi čekanja na zdravstvene usluge. “Postigli smo uređenje listi čekanja i smanjenje čekanja u pojedinim kategorijama, što znači da se može, ali o problematici se mora razgovarati i aktivno je rješavati”, rekao je.

“U svakom slučaju cilj nam je smanjiti liste čekanja, učiniti ih transparentnim i iskoristiti potencijal koji imamo. Kada sagledamo sve elemente znat ćemo kako i što raditi dalje po županijskom organizacijama”, rekao je ministar. Naveo je nekoliko primjera za to, poput rješavanja kadrovskih pitanja ili nabave određenih aparata za dijagnostiku.

Source link: www.telegram.hr