Profil najdražeg Plenkovićeg ministra: premijer je njega vidio kao svog nasljednika na čelu HDZ-a. A sad se svi pitaju je li mu naškodilo spominjanje u istragama. Evo tko je Josip Aladrović

Davor Pongracic/Cropix

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović figurirao je kao jedan od najdražih ministara premijera Andreja Plenkovića. Mlad, ambiciozan i progresivan, bio je idealan stranački profil kojega bi aktualni premijer rado vidio kao svog nasljednika na čelu HDZ-a kad jednog dana karijeru nastavi u visokim europskim političkim vodama. No, najnovije afere u koje se utapaju jedan po jedan HDZ-ov dužnosnik, nisu zaobišle ni Aladrovića.

Iako tvrdi da nije radio ništa protivno zakonu te da „nije pogodovao pri ičijem zapošljavanju u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje“, Josip Aladrović ovih dana ne spava mirno. Istražitelji sumnjaju da je 2019. kada je bio ravnatelj HZMO-a nezakonito zapošljavao ljude, odnosno pomagao određenim kandidatima da dobiju posao šaljući im pitanja da se pripreme na natječaj.

Premda je razmjerno mlad, ovaj 36-godišnjak u HDZ-u ima poprilično staža: član stranke postao još u srednjoškolskim danima, prije nego što je navršio 18 godina. Iz hadezeovske je obitelji, sin je Marijana Aladrovića, nekadašnjeg HDZ-ovog požeško-slavonskog župana, predsjednika Gradskog vijeća Pleternice i voditelja podružnice Hrvatskih šuma u Požegi te vlasnika tvrtke Gala voće koja se bavi uzgojem jabuka.

Kad su ga novinari pitali je li mu se sin sam učlanio u HDZ ili je to on učinio odgovorio je: „I ja, a i on sam. Mi smo iz kraja u kojem je nacionalni osjećaj uvijek jako prisutan i zapravo smo HDZ vidjeli kao svoju stranku odmah u početku“.

Profil najdražeg Plenkovićeg ministra: premijer je njega vidio kao svog nasljednika na čelu HDZ-a. A sad se svi pitaju je li mu naškodilo spominjanje u istragama. Evo tko je Josip Aladrović

Nakon završetka Ekonomskog fakulteta Josip Aladrović je počeo raditi u Croatia osiguranju koje je tada bilo državna tvrtka i leno HDZ-ovih uhljeba. Strelovito je napredovao do pozicije regionalnog direktora za korporativne klijente, a u travnju 2017. postaje ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, gdje je zamijenio dotadašnjeg v.d.-a Ivu Bulaju. Široj javnosti bio je potpuno nepoznat sve dok ga premijer nije predložio za nasljednika Marka Pavića koji se neslavno oprostio s ministarskom foteljom. Odmah po stupanju na dužnost našao se na meti javnosti jer u imovinsku karticu nije upisao ženin automobil, što je naknadno ispravio.

 Poznato je da voli sport i redovito održava kondiciju. Susjedi ga viđaju kako trči Savskim nasipom na zagrebačkoj Savici i igra nogomet, a igrajući mali nogomet na revijalnoj utakmici u Splitu u sklopu Plazma sportskih igara mladih, nedavno je slomio i lakat. Oženjen je, a supruga Antonija koja je ranije bila profesorica tjelesnog odgoja u školi zaposlena je zagrebačkoj Ustanovi za upravljanje sportskim objektima. Spekuliralo se kako ju je preko reda zaposlio Milan Bandić koji je tada blisko surađivao s HDZ-om, no Aladrović se branio da on tada nije bio u aktivnoj politici.

Slavonski HDZ-ovac koji s obitelji živi u Zagrebu bio je i jedan od ministara koji su posjećivali privatni klub uhićenog šefa Uprave Janafa Dragana Kovačevića. Tamo se kartalo, jelo i  bančilo dok je ostalo stanovništvo Hrvatske bilo u lockdownu, a policajci privodili neposlušne građane koji su šetali u grupama po ulici i propisivali im novčane kazne. Nakon što je afera buknula, priznao je kako je odlazio u klub odabranih koji su posjećivali i predsjednik Zoran Milanović, ministar prometa Oleg Butković i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić. No, uvjeravao je javnost kako on nije bio među onima koji su tamo svraćali i u vrijeme dok su ostali kafići bili u lockdownu. S Draganom Kovačevićem je i obiteljski povezan: otac bivšeg šefa JANAF-a i Aladrovićeva baka su brat i sestra.

Profil najdražeg Plenkovićeg ministra: premijer je njega vidio kao svog nasljednika na čelu HDZ-a. A sad se svi pitaju je li mu naškodilo spominjanje u istragama. Evo tko je Josip Aladrović

U najnovijoj aferi koja se zakotrljala zahvaljujući istragama u brojnim krakovima nezakonitih marifetluka kninske kraljice Josipe Rimac iz dokaznog materijala koji su istražitelji prikupili tijekom izvida sumnja se da je Aladrović 2018. i 2019. kao ravnatelj HZMO-a pogodovao pri zapošljavanju dviju ženskih osoba. Istražitelji USKOK-a drže kako su bivši ministar Darko Horvat i njegova bivša pomoćnica iz Ministarstva gospodarstva Ana Mandac, te gradonačelnik Županje Damir Juzbašić, od Aladrovića tražili da zaposli njihove ljude.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, istražitelji sumnjaju da je Aladrović kandidatkinjama unaprijed dostavio pitanja za testiranje, pa su one na pisanom testu imale maksimalan broj bodova i dobile stalni posao u HZMO-u. Sam Aladrović u svom prvom istupu nakon što je povezan s najnovijom aferom u Vladi, izjavio je kako nikada nikome nije pogodovao. Tvrdi kako imena osoba za koje ga se sumnjiči da ih je preko veze zaposlio uopće nisu poznata

— Nikada nikome nisam pogodovao — decidirano je Aladrović kazao za Jutarnji list te ustvrdio da ni Ana Mandac ni dojučerašnji ministar Darko Horvat ni gradonačelnik Županje Damir Juzbašić nisu od njega tražili da pogoduje pri bilo čijem zapošljavanju.

Već prije mediji su pisali da je u godinu dana u HZMO-u primio čak 68 novih zaposlenika te armiju tamošnjih birokrata doveo do 2635 radnika. Izvor iz HZMO-a je portalu Telegramu svojedobno potvrdio kako se kod novozaposlenih radilo mahom o političkim uhljebima, na što je upozorio i sindikat radnika HZMO-a u travnju 2019. Tvrdilo se da su oni dolazili na najbolje plaćena radna mjesta, dok u HZMO-u nedostaje kadra tamo gdje se zbilja radi i gdje se obrađuju i procesuiraju zahtjevi građana. Telegram je pisao kako je Aladrović u HZMO na mjesto predstojnika ureda za nabavu doveo svog prijatelja i bivšeg nogometaša Hrvoja Prusinu i još jednoga nogometaša, Nikolu Tička.

Source link: slobodnadalmacija.hr