Upozorenje Čoviću i HNS-u: Dovest ćete “srpski svet” na granicu sa Hrvatskom

Izvor: Vanredno zasjedanje HNS-a (N1)

Tema rasprave HNS-a u subotu bili su neuspješni pregovori s bošnjačkim i građanskim stranakama o reformi Izbornog zakona. Od sedam zaključaka, posljednji je najglasnije odjeknuo. Treći entitet? Akteri Sabora kažu — ne. Ali…

Veliko zanimalje vladalo je za rezultate 1. izvanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BiH) i to nakon niza neuspjelih pregovora s liderima bošnjačkih stranaka, prvenstveno s Bakirom Izetbegovićem iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Zasjedanje je bilo zatvoreno za javnost, održavalo se pod sloganom ‘Narod odlučuje’. Nakon četiri sata rasprave, 12 stranaka članica HNS-a predvođenih HDZ-om BiH, donijele su i objavile sedam zaključaka.

Prašina ‚trećeg entiteta‘

“HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizacija BiH ako se nastavi s dekonstituiranjem Hrvata u BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH”, to je ukratko posljednji zaključak koji je ujedno podigao i najviše prašine u javnosti.

Više i od pretposljednjeg u kojem se naglašava kako Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP BiH) “nije i ne može biti zakonodavac niti ima pravo preuzimati nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH“, kao i da nije izabrano sukladno Izbornom zakonu BiH. Iz HNS-a su upozorili da će, ako unatoč tome budu raspisani i provedeni Opći izbori, iste smatrati suprotnim Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu te da će tome suprotstaviti svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima.

Iako sudionici kažu da zaključke svatko može komentirati kako želi i da nema govora o trećem, hrvatskom, entitetu, u burnim reakcijama koje su uslijedile spominje se samo tzv. “Hrvatska Republika Herceg-Bosna”.

“Nema kompromisa koji je ključan”

Ali, Stipe Prlić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV), prve hrvatske nevladine organizacije, a čije je sjedište u Sarajevu, u zaključcima HNS-a ne vidi ništa novo. Nitko iz HNV-a, kako kaže, “po starom dobrom običaju”, nije pozvan za zasjedanje HNS-a.

“Ukratko, ne vidim ništa što već nismo čuli i vidjeli. Razvoj situacije mogao bi eskalirati, ali bez obzira na eventualne ekscese, ne može doći do realizacije točke 7. Politika HDZ-a je već otpisala pola BiH, današnju Republiku Srpsku, dok je u drugoj polovici, Federaciji BiH, ta ista politika dovela do toga da mi Hrvati nismo međusobno ravnopravni”, kaže Prlić u komentaru za Deutsche Welle.

Međutim, on se osvrće i na činjenicu da je na zasjedanju sabora bila samo jedna tema – Izborni zakon.

“Fokus hrvatskih političkih predstavnika okrenut je samo Izbornom zakonu. Ispada, ako se riješi Izborni zakon po volji HDZ, da će se riješiti svi problemi hrvatskog naroda u BiH. Od svega što bi trebalo zapamtiti s ovog zasjedanja HNS-a je slogan ‘Narod odlučuje’, jer je narod već odavno odlučio da u što većem broju odlazi iz BiH”, smatra Prlić.

No, on tu nije kraj njegovim kritikama.

“Oni, koji navodno ne vide činjenicu da Hrvata nema u RS-u, rade za tzv. ‘Srpski svet’. Takvi kvazi-borci za hrvatske interese dovest će Srbiju na granicu s Hrvatskom na svega stotinjak kilometara od Zagreba”, smatra predsjednik HNV-a. Ali on ne abolira ni građanski koncept BiH kakav zagovara najjača bošnjačka stranka SDA kao i lijeve opcije. No, on to naziva ‘tzv. građanskim uređenjem’.

“Federalni premijer Fadil Novalić (SDA), tijekom nedavne posjete bošnjačkoj dijaspori u Luxembourgu kazao je da će Bošnjaci za 30 do 50 godina ovladati sa 92 posto ekonomije, a da će biti i brojčano nadmoćniji. Prema tome, ako je to ta građanska BiH, ne daj mi Bože živjeti u njoj. Dakle postoje ta tri nacionalna koncepta, a ne postoji bh. koncept koji bi trebao pomiriti građansko i nacionalno. Nema kompromisa koji je ključan”, zaključio je Prlić.

Opširnije na DW-u.

Upozorenje Čoviću i HNS-u: Dovest ćete “srpski svet” na granicu sa Hrvatskom

Source link: ba.n1info.com