Uživo pratimo situaciju u Ukrajini

Satelitske snimke pokazuju novo gomilanje ruskih snaga, Moskva demantira dogovor o summitu

FOTO: AFP/Ilustrativna fotografija

Situacija u Ukrajini i dalje je na vrhuncu napetosti, dok se mnogi nadaju da će najnoviji najavljeni razgovori visokih dužnosnika velikih sila ipak diplomatskim putem smanjiti tenzije kako ne bi došlo do rata. Naime, diplomatski napori za mirno rješenje uloženi su i tijekom vikenda pa je tako francuski predsjednik Emmanuele Macron u nedjelju u dva navrata razgovarao s Vladimirom Putinom, a potom i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te američkim Joem Bidenom. Prošlog tjedna najavljeni sastanak američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova zakazan je za četvrtak 24. veljače, a Bijela kuća danas je objavila i kako je Biden spreman na summit s Putinom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Dok se razgovori i dalje vode, Ukrajina i pobunjenici na istoku te zemlje optužuju jedni druge za otvaranje vatre i napade. Istovremeno, američke obavještajne službe iznijele su podatke da su Rusi trenutno 75 posto svojih snaga usmjerili protiv Ukrajine, no Rusi i dalje tvrde kako nemaju nikakav plan za invaziju na tu zemlju.

9:55 Kremlj je poručio da ne postoje “konkretni planovi” za summit o Ukrajini između američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi BBC. Summit je predložila Francuska, a s njim se načelno složio Biden. No, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je “preuranjeno govoriti o bilo kakvim konkretnim planovima za organiziranje bilo kakve vrste summita”.

9:35 Francuski ministar europskih poslova Clement Beaune rekao je da se summit između predsjednika SAD-a i Rusije “neće dogoditi prije četvrtka”, prenosi CNN. Beaune je kazao kako će se vidjeti kakva će situacija biti nakon razgovora te je istaknuo kako je Macron novim dogovorima sastanaka vratio nadu u diplomaciju.

9:15 Europska unija podržala je prijedlog sastanka na vrhu Washingtona i Moskve kako bi se pronašlo diplomatsko rješenje za krizu na istoku Ukrajine, objavio je u ponedjeljak vanjskopolitički šef EU-a Josep Borrell. “Sastanci na razini čelnika, ministara, bilo kojeg formata, na koji god način razgovarali i sjedili za stolom i pokušavali izbjeći rat – to je potrebno”, rekao je visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku novinarima u Bruxellesu uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a. “Podržat ćemo sve što će diplomatske razgovore učiniti najboljim, jedinim načinom rješenja ove krize”, dodao je.

9:12 Ukrajinska vojska objavila je priopćenje u kojem stoji kako su ruski separatisti tijekom nedjelje počinili 80 kršenja primirja. Žrtava među ukrajinskim snagama nije bilo, istaknuli su pritom. Istovremeno, ukrajinski pobunjenici navode da je u granatiranjima u nedjelju poginulo dvoje civila, za što optužuju Ukrajinu, prenose Ria Novosti.

9:00 Tvrtka Maxar Technologies, koja prati gomilanje ruskih snaga, objavila je snimke koje pokazuju da je došlo do novog raspoređivanja oklopne opreme i ruskih vojnika na nekoliko lokacija u blizini sjeverne granice s Ukrajinom, prenosi Reuters. Veći broj vojnika zapažen je nakon što je Rusija produžila vojne vježbe u Bjelorusiji koje su trebale završiti u nedjelju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr