Putin je maloprije u televizijskom prijenosu priznao Donjeck i Lugansk

Prve reakcije na Putinovo priznanje separatista. Johnson: 'Ovo je mračan nagovještaj'

FOTO: AFP

Stižu prve reakcije nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u televizijskom prijenosu uživo potpisao dokument kojim priznaje neovisnost dviju separatističkih pokrajina na istoku Ukrajine – Donjeck i Lugansk. Britanski premijer Boris Johnson rekao je kako je to “mračan nagovještaj da stvari idu u pogrešnom smjeru”, prenosi BBC.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“To je flagrantno kršenje međunarodnog prava te suverenosti i integriteta Ukrajine”, kazao je Johnson.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je ranije danas da će predložiti uvođenje sankcija protiv Rusije ako prizna neovisnost dviju odmetnutih ukrajinskih pokrajina Luganska i Donjecka. “Ako dođe do priznanja onda ću staviti na stol prijedlog o sankcijama, a ministri država članica će odlučiti”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare u trenutku kada je u Moskvi objavljeno da je Rusija priznala te dvije odmetnute regije.

‘Očito kršenje sporazuma iz Minska, EU će reagirati’

Borrell je rekao da će se sankcije protiv Rusije odnositi i na Bjelorusiju ako napad krene s njezina teritorija. Dodao je da Bjelorusija gubi svoju samostalnost i postaje ruski satelit. Na Twitteru je reagirala i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Priznanje dvije separatističke pokrajine u Ukrajini je očito kršenje međunarodnih zakona teritorijalnog integriteta Ukrajine i sporazuma iz Minska. EU i saveznici će reagirati sa zajedništvom, čvrstoćom i odlučnošću u solidarnosti s Ukrajinom”.

 

Source link: www.telegram.hr