Darko Horvat se ne mora brinuti zbog plaće, imat će ministarska primanja i u pritvoru: evo o kojoj je cifri riječ i koliko dugo ima pravo na naknadu

Darko Tomas/Cropix

Bivši ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, kojem je sud u Zagrebu odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje da je zajedno s tadašnjom pomoćnicom nezakonito dijelio višemilijunske bespovratne poticaje, ima mogućnost postati saborski zastupnik ako mandat aktivira u roku od osam dana.

Trenutno ga u Saboru mijenja Ljubomir Kolarek, a ako bi Horvat odlučio odmrznuti mandat postao bi automatizmom zastupnik još dok se nalazi u pritvoru, a prisegu bi položio po izlasku na slobodu.

Takav rasplet ne izgleda baš realan jer osim tereta stranci, Horvat iz pritvora ne bi mogao fizički dolaziti u Sabor, a onda bi vladajuća većina pala na 76 ruku. Ako u roku osam dana ne odluči o mandatu ostat će bez njega kao što se dogodilo međimurskom županu Matiji Posavcu.

Darko Horvat se ne mora brinuti zbog plaće, imat će ministarska primanja i u pritvoru: evo o kojoj je cifri riječ i koliko dugo ima pravo na naknadu

Najrealnije se čini da će istovremeno aktivirati mandat i opet ga staviti u mirovanje. Time dobiva pravo na korištenje pune plaće još šest mjeseci te potom još šest mjeseci polovicu plaće. Njegova ministarska plaća iznosila je neto nešto manje od 20.000 (bruto plaća mu iznosi 27.970 kuna, a neto 19.555 kuna). 

I bivša Plenkovićeva ministrica Gabrijela Žalac koristila je tu pogodnost koju omogućuje Zakon o obvezama i pravima hrvatskih dužnosnika te je nakon smjene primala punu ministarsku plaću, a potom pola. 

Prije nego što je Darko Horvat, kao tada suradnik Tomislava Karamarka, ušao u Vladu Tihomira Oreškovića, bio je član uprave ludbreške firme Energy Plus, tako da nije isključeno da i s njima ima ugovor o tome da ga čeka dobro plaćeno radno mjesto kada ode s državne dužnosti. 

Source link: slobodnadalmacija.hr