Samo jedan čovjek u Hrvatskoj po primanjima može parirati Billu Gatesu: njegovo jedno i jedino javljanje u Saboru platili smo 312.000 kuna! Visoko kotira i nastup imotskog gradonačelnika

Stjepan Kovač: 'Gledajte, nisam bio aktivan u ovom sazivu zbog problema s USKOK-om'Goran Mehkek/Cropix

Samo jedan čovjek u Hrvatskoj po svojim primanjima može parirati Billu Gatesu.

Zove se Stjepan Kovač, saborski je zastupnik SDP-a, a cijena jednog njegova javnog nastupa u Hrvatskom saboru vrijedi nevjerojatnih 312.063 kune, piše Jutarnji list.

Toliko je, naime, Kovač primio na ime zastupničkih plaća i pripadajućih naknada za pokriće stanarine i odvojenog života od obitelji.

Do računice se dolazi kad se ukupni iznos njegovih primanja podijeli s brojem saborskih aktivnosti — dakle, na ime 18 plaća primljenih od srpnja 2020. do kraja prosinca 2021. godine te još 25.503 kune u tom istom periodu na ime naknada, Kovač je u ovom sazivu Sabora primio ukupno 312.063 kune, a kako je prema podacima o zastupničkim aktivnostima u posljednjem mandatu imao samo jednu repliku, progurao se ne samo među najplaćenije zastupnike nego, vjerojatno, i među najplaćenije Hrvate.

— Gledajte, nisam bio aktivan u ovom sazivu zbog problema s USKOK-om — iznenadio je novinare Jutarnjeg Kovač svojim pojašnjenjem kada su ga nazvali.

Tu misli na činjenicu da je u rujnu 2021. godine uhićen te ga se sumnjičilo za insceniranje prijetnji smrću, nakon čega je ubrzo pušten, ali kaže da do danas protiv njega nije podignuta optužnica.

— Čekao sam da cijela ta stvar završi i mislio sam da će to uskoro biti gotovo kako bih opet mogao bez opterećenja nastupati u Saboru i držati govore, ali eto, do danas još nema ništa — rekao nam je Kovač, uvjeren da je to opravdana isprika.

Nije stoga čudno da velik broj Hrvata na spomen njegova imena neće točno znati o kome je riječ, a kamoli kojoj stranci pripada, ali lagali bismo kad bismo tvrdili da je jedini takav slučaj.

Angažman

U Hrvatskom saboru, naime, mnoštvo je onih čije zastupničke aktivnosti teško opravdavaju prilično visoka primanja i izdašne zastupničke naknade, a kako se ovih dana baš po tom pitanju otvorila zanimljiva javna rasprava, Jutarnji je odlučio malo pregledati saborske statistike te pronaći najplaćenije, a najmanje aktivne zastupnike.

Bolji primjer od Kovača nismo uspjeli pronaći, no i vladajuća Hrvatska demokratska zajednica ima primjera saborskih zastupnika čija primanja baš ne prate njihov angažman. Recimo, Darka Sobote, načelnika Općine Kalinovac, koji je u desetom sazivu na ime plaća i svih naknada primio 351.443 kune, a bio aktivan samo pet puta — jednom je govorio kao predstavnik kluba zastupnika, jednom u pojedinačnoj raspravi, a imao je još i tri odgovora na repliku.

Opravdanja

Svako od tih javljanja porezni su obveznici platili 70.288 kuna neto, a Sobota je u telefonskom razgovoru rekao da je očekivao poziv i da mu se neugodno opravdavati.

— Mogao bih sad reći svašta u svoju obranu — da sam šest mjeseci bio izvan Sabora zbog operacije leđa i rehabilitacije, da sam prebolio koronu — ali radije ću reći da ću biti znatno aktivniji u ovoj godini — rekao nam je Sobota.

Visoku cijenu u Saboru drže i govori HDZ-ova Ivana Budalića, gradonačelnika Imotskog.

Samo jedan čovjek u Hrvatskoj po primanjima može parirati Billu Gatesu: njegovo jedno i jedino javljanje u Saboru platili smo 312.000 kuna! Visoko kotira i nastup imotskog gradonačelnika

On je na ime 18 plaća te brojnih naknada od početka saziva do kraja 2021. primio 373.872 kuna neto, a kako je saborska statistika zabilježila tek sedam njegovih aktivnosti, svako od tih javljanja porezni su obveznici honorirali s izrazito visokih 53.410 kuna. Budalića smo kontaktirali još prošlog tjedna kad nam je pojasnio da, osim javljanja u Saboru, ima i drugih aktivnosti, poput sudjelovanja u radu triju odbora, a svakodnevno obavlja i posao gradonačelnika u Imotskom, gdje mu žive supruga i petero djece. Među SDP-ovcima dobru cijenu drže i govori bivšeg ministra Branka Grčića. Za jedno njegovo javljanje u Saboru iz državnog se budžeta izdvaja 12.671 kuna, piše piše Jutarnji list

Dobru cijenu drži i Penava: javljanje stoji 22.553 kune

Među zastupnike čija saborska javljanja drže dobru cijenu dospio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava iz Domovinskog pokreta.

Prema podacima iz njegove imovinske kartice, Penava je na ime 18 plaća u desetom sazivu Sabora primio 369 tisuća kuna neto te još 80.401 kunu za redom sve naknade — troškove auta, cestarina, stanarine, režija i odvojenog života.
Kada se sve to podijeli s njegovih 20 saborskih aktivnosti — sedam u ime predstavnika kluba zastupnika, četiri pojedinačne rasprave, četiri replike i pet odgovora na repliku, jedno Penavino javljanje stoji 22.553 kune.

Source link: slobodnadalmacija.hr