Premijer je do sada branio Horvatov nerad, pokazivao dišpet svima koji su tražili njegov odlazak. Zato će mu sada, po svemu sudeći, USKOK rekonstruirati Vladu

Ante Cizmic/Cropix

Kad ti ministra odveze policija, nemaš puno izbora. Ili ćeš potpisati kapitulaciju, ili ćeš potopiti vezu s inkriminiranim članom Vlade.

Andrej Plenković, naravno, ne želi pasti zbog Darka Horvata i njegovih marifetluka. Uhićivali su i prije članove vladajuće elite. USKOK je češljao župane i gradonačelnike, privodio direktore državnih tvrtki i šefove premijerskih kabineta. Hapsili su čak i bivše premijere. Doduše, ne i ministre na vlasti. Ta je čast do sada jedino pripala Ivanu Heraku, Tuđmanovu ministru turizma koji je 2000. uhićen nakon posljednje sjednice tadašnje Matešine Vlade. I koji je u međuvremenu oslobođen svih optužbi. Svi ostali pali su nakon što su sišli s dužnosti. Gabrijela Žalac, Damir Polančec, Lovro Kuščević.

Horvatu je jedinom nakon Heraka u goste došla policija dok je bio na dužnosti.

Bijeli miševi

Do sada je premijer dugo i ustrajno branio svojeg ministra graditeljstva, koji u godinu dana nije bio u stanju izgraditi nijednu kuću na Baniji. Iz aviona se vidjelo da Horvat nije kapacitiran da provede opsežan projekt obnove nakon potresa. No unatoč tome Plenković nije želio popustiti. Spominjao je i stajanje na trepavicama, busao se i u junačka koalicijska prsa, živio u uvjerenju da svojom karizmom može pokriti Horvatov nerad. I svima urbi et orbi autoritarno poručivao da prozvani ministar – ostaje.

Pa kad već iz dišpeta nije to htio učiniti on, rekonstrukciju Vlade po svoj prilici će mu napraviti USKOK.

Jer, prema neslužbenim informacijama, na udaru nije samo Horvat, nego i Josip Aladrović te SDSS-ov potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Namještanje natječaja, zapošljavanje preko veze, zloupotreba položaja i ovlasti krimeni su koji im se navodno stavljaju na teret.

Premijer je do sada branio Horvatov nerad, pokazivao dišpet svima koji su tražili njegov odlazak. Zato će mu sada, po svemu sudeći, USKOK rekonstruirati Vladu

Plenković je sada očito odlučio uzeti time out, vidjeti tko je sve od njegovih ministara zapravo na meti USKOK-a. I onda povući poteze. Logično bi bilo da odu ministri protiv kojih istražitelji imaju čvrste dokaze. A za premijera bi pragmatično bilo da u toj iznuđenoj rekonstrukciji smijeni i još pokojeg člana Vlade koji je na udaru afera. I tako prevenira da mu se epizoda s Horvatom za koji mjesec ne reprizira za koji mjesec. Samo s nekim drugim u glavnoj ulozi.

Ono što možda brine čak i više od priče o potencijalno korumpiranim ministrima jesu kopalovske teorije zavjere na koje se premijer očito nalijepio, pa usred dana vidi bijele miševe.

Produljenje roka

Jako mu je zasmetalo što je Horvat uhićen baš u tjednu u kojemu je premijer spektakularno uspio isposlovati produljenje roka za korištenje europskih milijardi. Osigurati kvalitetan paket mjera za ublažavanje posljedica poskupljenja energenata. Čak se i prošetati po američkom nosaču aviona usidrenom kod Splita. I sad mu je taj spektakl pokvarilo uhićenje ministra na dužnosti zbog tričarije koja se dogodila još 2018. godine?!?

Premijer je otišao čak toliko daleko da je javno zatražio da se o svemu očituje Zlata Hrvoj Šipek, osoba koju je sam postavio na mjesto glavne državne odvjetnice, svakako ne s ciljem da remeti vikende vladajućima iz HDZ-a. Ovaj put doduše nije spominjao demontere države i salama-taktiku. Ali iz svega što je u subotu rekao, moguće je da su mu i oni bili na vrh jezika.

Granica je prijeđena. Sad je samo pitanje koliko je daleko Plenković spreman ići da zaštiti sebe i svoj HDZ. I što je sve spreman pregaziti da mu više nitko u budućnosti ne pokvari vikend.

Source link: slobodnadalmacija.hr