Horvatu je istražni zatvor određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke

Horvat stigao u Remetinec, određeno mu je mjesec dana istražnog zatvora

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Bivši ministar Darko Horvat stigao je večeras nešto prije 22 sata u Remetinec. Horvatu je istražni zatvor određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Odluku je donio sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu zaključivši kako bi Horvat u nastavku istrage mogao utjecati na tri od ukupno 11 svjedoka.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Opasnost od ponavljanja djela prestalo je postojati u trenutku kada je Horvat dao ostavku te ju je premijer prihvatio. Inače, od početka negira krivnju za namještanje dodjele poticaja te tvrdi kako je samo potpisivao dokumentaciju koju su mu pripremile njegove službe.

Odvjetnik Terešak najavio je žalbu na istražni zatvor i na istragu te ponovio da se Horvat ne osjeća krivim. Rekao je da se Horvat dobro drži te da se čuo s Plenkovićem i dao ostavku.

Horvat dao novac svojim prijateljima

Telegram je došao do imena tvrtki kojima je, kako sumnja USKOK, pogodovao ministar Darko Horvat. Ukupan iznos potpora, za koje su naložene navodno nezakonite isplate, tijekom studenog i prosinca 2018. dosegle su 2,6 milijuna kuna.

Tako je, navodno bez ikakvih osnova, potporu od oko 133 tisuće kuna dobila Klesarska radiona u vlasništvu Željka Kovača, zatim firma Dors projekt kojoj je isplaćeno oko 199 tisuća kuna, Eko Kotor d.o.o. koji je također dobio oko 199 tisuća kuna, te Domus interijeri koji su ostvarili potporu od 194 tisuće kuna. USKOK vjeruje da im je Horvat odobrio potpore jer se radi o firmama s područja Međimurske županije, odakle i on sam dolazi, a s njima je i osobno povezan.

Već smo javljali da je i bivši ministar Tomislav Tolušić od Horvata tražio isplatu potpora za dvije firme – Cestogradnju d.o.o koja je dobila 199.999 kuna i Megamont koji je navodno nezakonito ostvario poticaje od 197 tisuća kuna. S obje je firme, utvrdili su istražitelji, Tolušić bio poslovno i osobno povezan pa je urgirao za njih kod Horvata.

Source link: www.telegram.hr