Vraćaju se u igru i dobijaju moć zahvaljujući nesaradnji triju pobjedničkih koalicija, kaže Marko Pejović. Sve i da hoće, ne mogu da se promijene jer bi se formirao neki novi DPS, navodi Željko Pantelić

Cetinje nije slomilo DPS, snagu mu vraća krah državne vlasti

SDP i DPS bili na istoj strani tokom protesta na Cetinju, sada nazivaju jedni druge izdajnicima: Belveder, Foto: BORIS PEJOVIC

Nakon iznenađujućeg formiranja vlasti na Cetinju bez Demokratske partije socijalista (DPS), u javnosti se stekao utisak da slabi moć stranke Mila Đukanovića, međutim, analitičari smatraju da se ona na državnom nivou vraća u igru nakon sloma vladajuće većine i pada Vlade Zdravka Krivokapića.

Analitičar i novinar Željko Pantelić za “Vijesti” kaže da Cetinje, kao Herceg Novi, ne može da bude parametar za čitanje političkih odnosa u Crnoj Gori zbog specifične strukture glasačkog tijela i političkih relacija.

”Ono što važi na Cetinju, ne važi na nacionalnom nivou, tako da ne bih izvlačio zaključak da DPS slabi zato što nije uspio da privoli SDP da naprave koaliciju u prijestonici”, rekao je Pantelić.

Marko Pejović iz Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), navodi da se DPS nakon izostanka iz vlasti 14 mjeseci, vraća u igru i dobija moć zahvaljujući nepostojanju dijaloga i nesaradnji triju pobjedničkih koalicija od 30. avgusta 2020.

Source link: www.vijesti.me