Ministar Darko Horvat jutros je uhićen, sada se oglasio USKOK

USKOK objavio za što sve tereti ministra Horvata, istragom obuhvaćeno šest osoba

FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Nakon što je odvjetnik uhićenog ministra Darka Horvat otkrio da se on na ispitivanju aktivno branio te se očitovao da nije kriv, USKOK je objavio priopćenje u kojem je otkrio za što tereti Horvata.

Članak se nastavlja ispod oglasa

USKOK provodi istragu protiv šestero hrvatskih državljana(1970., 1972., 1979., 1970., 1968., 1974. godište), zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, navodi se.

Ostatak priopćenja prenosimo u cijelosti:

“Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, u razdoblju od studenog 2018. do kraja prosinca 2018. godine, u Zagrebu, nakon što je Ministarstvo prethodno 27. kolovoza 2018. objavilo otvoreni javni poziv za Program „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina“ za 2018. godinu, za čiju je provedbu zadužio II. okr., pomoćnicu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, u nakani da dodijeli bespovratna sredstva gospodarskim subjektima za koje je bio osobno zainteresiran, kao i onima za koje su to od njega neposredno ili posredstvom II. okr. višekratno tražili ostali okrivljenici, a koji subjekti nisu ispunili kriterije za dodjelu sredstava po tom programu, I. okr. je najprije zatražio od Ministarstva financija preraspodjelu proračunskih sredstava neistinito navodeći da su potrebna za provođenje programa, a onda je i donio Odluku kojom je upravo tim subjektima van programa proizvoljno dodijelio ukupno 2.655.594,99 kuna bespovratnih sredstava.”

‘Neosnovano je isplaćeno 2.655.594 kuna’

“Unatoč tome što su prvookrivljeni i drugookrivljena znali da subjekti ne ispunjavaju kriterije kojima bi ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava, te unatoč tome što su s time upoznali i ostale okrivljenike koji su i nadalje tražili njihovu dodjelu, II. okr. je po nalozima I. okr., a po zahtjevima III. do VI. okr. te trećih za sada neutvrđenih osoba, u tablicu koja je sastavni dio Odluke u kojoj su navedeni iznosi bespovratnih sredstava i gospodarski subjekti kojima se ista dodjeljuju, uvrstila one subjekte za koje su I. okr. i ostali okrivljenici bili zainteresirani zbog osobne ili interesne povezanosti.

Nakon toga je II. okr. naložila stručnim službama da osiguraju potpisivanje ugovora o isplati bespovratnih sredstava s navedenim subjektima, a koje je u ime Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, potpisao I. okr., kao i naloge za njihovu isplatu, na temelju čega je tim gospodarskim subjektima neosnovano isplaćeno ukupno 2.655.594,99 kuna, na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika”.

Source link: www.telegram.hr