Zastupnik HDZ-a Đakić uzima od Sabora naknadu za odvojen život i nakon razvoda: ‘Ovo nije jeftin posao, ni dolazak ni odlazak ni odijevanje… Imam i staru majku o kojoj brinem‘

Bruno Konjević/Cropix

  Sustav im je to omogućio, a oni koriste blagodati koje imaju i nimalo ih ne grize savjest.  Godinama uzimaju naknade za odvojen život, iako nisu odvojeni ni od koga, a kad ih se priupita zašto to rade imaju spremna objašnjenja.

Po tom pitanju među njima nema ideoloških razlika i svi se isto ponašaju bez obzira zastupaju li socijaldemokratske ili demokršćanske opcije u parlamentu. Prema saborskoj odluci koja je donesena davnih dana, naknada za odvojeni život isplaćuje se zastupnicima koji imamu prebivalište u drugim gradovima da bi im se na takav način olakšali troškovi života na dvije adrese.

Mogu biti i samci, ili s obitelji živjeti u Zagrebu, ali imaju pravo na tu naknadu ako su prijavljeni u mjestu odaljenom više od 50 kilometara od Zagreba. 

HDZ-ov Josip Đakić je tako naknadu 'za odvojen život' nastavio koristiti i nakon razvoda od supruge.  

«Svaki put sam ispunjavao uvjete. Pripadam onima koji su preko 50 kilometara udaljeni. Rastavljenost i nerastavljenost ne čini obitelj, postoje i djeca i roditelji s kojima se živi ili vodi briga o njima. Hoće li Pravilnik biti mijenjan ili neće, to ćemo vidjeti”, objasnio je danas Đakić za N1 televiziju.

Već prije kazao je kako nije htio kupiti stan u Zagrebu, nego je kupio „dva apartmančića na Šolti».

Na pitanje žive li njegovi odrasli sinovi s njim, odgovorio je «kako kada».

“Imam i staru majku o kojoj brinem. Nisam je evidentirao u imovinskoj kartici, ali pomažem da se plati dom, ona puno i boravi kod mene”, objasnio je HDZ-ovac.

Upitan o tome je li sporno da zastupnici primaju takve naknade izjavio je da ne želi «ulaziti u detalje Pravilnika”.

“Ako će biti promijenjeno, pokoravat ćemo se”, rekao je na pitanja o mogućim izmjenama Pravilnika.

Đakić ima odraslu djecu svi su stariji od 20 godina — imaju 24, 26, 35 i 37 godina.

“A što, da ih brišem? Kad su nestašni, onda su moji, a kada su pitanja obitelji, onda kao da nisu moji… Budite uvjereni da ovo nije jeftin posao. Ni dolazak ni odlazak ni odijevanje…”, rekao je za N1.

Na pitanje smatra li da je u redu primati takvu naknadu, odgovorio je: “Možda i nije ok, ali Pravilnik je takav”.

Source link: slobodnadalmacija.hr