‘Ovo je najznačajnija vojna mobiliziacija u Europi od Drugog svjetskog rata’

Objavljena nova američka procjena: 'Na granici s Ukrajinom je 190.000 ruskih vojnika i separatista'

FOTO: AFP

Nastavlja se napetost između Zapada, Moskve i Ukrajine. Pobunjenici na istoku te zemlje jutros su izvijestili kako je granatirano još jedno selo, za što optužujuu Kijev. Drugi je to dan za redom, nakon jučerašnjeg napada u kojem je pogođen dječji vrtić, kako s problematične istočne granice Ukrajine dolaze vijesti o oružanim sukobima. Istovremeno, Zapad i Rusija nastavljaju se međusobno optuživati za rastuću krizu. Iz NATO-a i SAD-a jučer su ponovo upozorili kako će se invazija na Ukrajinu dogoditi svaki tren, dok je Kremlj takve izjave demantirao, kao i obično.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a Stoltenberg je jučer rekao kako se ne vidi najavljeno povlačenje ruskih vojnika te da je invazija, prema informacijama s terena, izgledna. Također je kazao kako je Lavrova pozvao na sastanak idući tjedan.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, pak, pozvao je svoje kolege na sjednici da ne rade “cirkus” i da ne iznose “neutemeljene optužbe da će Rusija navodno napasti Ukrajinu”. “Davno smo sve razjasnili i objasnili. A najavljeni datum ove takozvane invazije je iza nas, pa stoga… moj vam je savjet da se ne stavljate u neugodnu situaciju”, zaključio je. Događanja oko Ukrajine i pratimo uživo i danas.

13:40 SAD tvrdi da je broj ruskih snaga na granici s Ukrajinom značajno veći nego što se prije mislio. Američki veleposlanik u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) Michael Carpenter u izjavi za sastanak tog tijela je ustvrdio kako je moguće da se broj ruskih vojnika gotovo udvostručio od kraja prošlog mjeseca, prenosi Guardian.

“Procjenjujemo da je Rusija nagomilala između 169.000 i 190.000 osoblja u blizini Ukrajine u usporedbi sa 100.000 koliko ih je bilo 30. siječnja”, kazao je i naglasio: “Ovo je najznačajnija vojna mobiliziacija u Europi od Drugog svjetskog rata.”

13:33 Ruski predsjednik je izjavio kako će sutrašnjoj vojnoj vježbi nazočiti i Aleksandar Lukašenko, bjeloruski predsjednik.

13:28 Amerikanci tvrde da se broj ruskih vojnika u području ukrajinske granice gotovo udvostručio u odnosu na prošli mjesec. Američki veleposlanik u Europi Michael Carpenter izjavio je to na sastanku OSCE-a. “Procjenjujemo da je Rusija vjerojatno okupila između 169.000 i 190.000 ljudi u Ukrajini. Ovo je najznačajnija mobilizacija vojske u Europi od Drugog svjetskog rata”, kazao je.

13:13 Rusija i Bjelorusija postigle su “ozbiljan napredak” u spajanju političkih i gospodarskih struktura dviju zemalja, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak tijekom sastanka s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom. “Naši su kolege vrijedno radili i pripremili 28 dobrih programa”, kazao je te dodao kako se brojni od njih već provode.

13:10 Američki predsjednik Joe Biden održat će konferenciju s čelnicima iz Kanade, Europe i NATO-a na kojoj će razgovarati o ukrajinskoj krizi, priopćio je u petak ured francuskog predsjednika.

13:05 Ukrajinska vojska priopćila je da su na istoku zemlje u “neprijateljskoj vatri” ozlijeđena dva njihova vojnika. Obojica su u bolnici. Jedan je stabilno dok je drugi u teškom stanju. Također su naveli kako od 11 sati po lokalnom vremenu (4 ujutro po istočnom vremenu) ruski separatisti počinili 33 kršenja primirja, uključujući 22 incidenta u kojima su ispalili oružje zabranjeno sporazumima iz Minska.

12:44 Američki ministar obrane Loyed Austin izjavio je kako sve više snaga ulazi u uz područje ukrajinske granice.

12:30 Vladimir Putin okupio je danas sigurnosni kabinet kako bi raspravljali o odgovoru SAD-a na zahtjeve u vezi s NATO-om, priopćio je glasnogovornik Kremlja ne iznoseći dodatne detalje. Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je jučer da Washington nije dao konstruktivan odgovor na ruske zahtjeve, pri čemu je zaprijetilo “vojno-tehničkim” mjerama.

12:11 Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak izjavio je kako je Poljska spremna pomoći onima koji će biti prisiljeni napustiti Ukrajinu u slučaju ruske invazije. Blaszczak je to izjavio na konferenciji za medije, koju je održao s američkim kolegom Lloydom Austinom. Konferencija je održana povodom prodaje 250 američkih tenkova poljskoj vojsci.

11:49 Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov osvrnuo se na za sutra najavljene ruske vježbe pri čemu je naglasio da se vježbe i probno ispaljivanje balističkih projektila održavaju redovito i da to nikoga ne bi trebalo zabrinjavati. Potvrdio je kako će vježbe nadzirati Putin i to iz “situacijskog centra”. Detalje nije iznosio.

11:09 Ukrajinske vlasti su objavile kako su u jučerašnjem granatiranju u kojem je pogođen vrtić ozlijeđene tri osobe, no da među ozlijeđenima nema djece.

11:05 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je za BBC kako su ga ukrajinske sigurnosne službe izvijestile da su ruski vojnici i dalje na istim položajima duž ukrajinske granice. Dodao je da je sada zabrinutiji nego prije nekoliko tjedana. “Nadamo se da ćemo ovdje na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu pronaći rješenje. Diplomacija je samo jedan od načina u ovoj čudnoj situaciji”, rekao je Kličko.

Članak se nastavlja ispod oglasa

10:45 AFP je upravo obvjavio, pozivajući se na izvore iz Kijeva, kako je broj ruskih vojnika dosegao 149 tisuća

10:34 Iz Donjecka stižu nove optužbe na račun ukrajinske vojske. Tako ruske agencije, pozivajući se na “predstavnika samoproglašene Narodne Republike Donjeck”, izvještavaju da su ukrajinski vojnici pucali iz tenka na predgrađe Gorlovke. “U 10:28 zabilježeno je granatiranje od strane oružanih formacija Ukrajine u smjeru sela rudnika imena Gagarina (predgrađe Gorlovke). Iz tenka su ispaljena četiri hica”, rekao je izvor.

10:14 AFP prenosi kako je Rusija za sutra najavila nove vojne vježbe “strateškog odvraćanja”. Iz Moskve su poručili kako će vježbe nagledati Vladimir Putin. Ria Novosti su objavile kako će vježbe pod nazivom Grom obuhvatiti “nuklearnu trijadu”, koja uključuje strateško zrakoplovstvo, interkontinentalne balističke rakete i podmorske nosače projektila. U vježbu će biti uključene Zračno-svemirske snage, Južni vojni okrug, Strateške raketne snage , te Sjeverna i Crnomorska flota. Također se navodi kako je riječ o vježbi koja je ranije planirana za provjeru spremnosti i naoružanja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

10:00 Proruski separatisti u Donjecku navodno su počeli evakuirati civile zbog moguće eskalacije sukoba, tvrdi vrhovni ukrajinski general Valerij Zalužnij, piše Telegraph. General pozvao je na poštivanje sporazuma iz Minska i ustvrdio kako Ukrajina ne planira izvršiti ofenzivne operacije ili granatiranje civila.

9:40 Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko došao je u Rusiju na sastanak s Vladimirom Putinom. Bjeloruski čelnik jučer je poručio kako će on i Putin odlučiti i o ostanku ruskih snaga u njegovoj zemlji nakon završetka zajedničkih vojnih vježbi, javlja Guardian.

U Bjelorusiji je trenutno oko 30.000 ruskih snaga, a Zapad već neko vrijeme tvrdi da su rusko-bjeloruske vojne vježbe paravan za pripreme uoči invazije na Ukrajinu. Prema nedavno objavljenim satelitskim snimkama rusko teško naoružanje i oprema nalazi se jako blizu bjeloruske granice s Ukrajinom i Zapad upozorava na neuobičajeno vojnu aktivnost poput izgradnje mosta preko obližnje rijeke. Ruske vlasti su tvrdile da će njihove snage napustiti Bjelorusiju nakon završetka vojnih vježbi 20. veljače dok je Lukašenko rekao kako će vojnici ostati koliko je potrebno.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Lukašenko je jučer izjavio i kako je Bjelorusija spremna “držati nuklearno oružje” ako će biti suočeni s vanjskim prijetnjama. “Ako će biti potrebno, ako naši suparnici i protivnici poduzmu takve glupe i bezumne korake, rasporediti ćemo ne samo nuklearno oružje, već i supernuklearno i oružje koje će tek biti napravljeno kako bi zaštitili svoj teritorij”, poručio je jučer Lukašenko.

9:18 Ria Novosti su objavile da je ukrajinska vojska pucala na naselja Moločni i Veselenkoe pod republičkom kontrolom, kao i na četvrt Zelenaja Rošča u predgrađu Luganska. Ističu da su se koristili minobacači 120 i 82 mm i bacači granata. Također podsjećaju da je ranije jutros objavljeno da se dogodio napad na dva sela.

U međuvremenu, kijevska je vlada uzvratila optužbe te navela da su pobunjenici u petak četiri puta ispalili minobacačke granate. Ukrajinski zapovjednik združenih snaga, general-pukovnik Alexander Pavliuk, objavio je priopćenje u kojem tvrdi da su proruske trupe pojačale akcije uoči sigurnosne konferencije u Münchenu kako bi isprovocirale ukrajinske snage.

“Rusija pokušava sakriti još jedan zločin protiv branitelja Ukrajine i civilnog stanovništva svojom informativnom kampanjom… Širi (lažne vijesti) o navodnom granatiranju dječjeg vrtića od strane Ujedinjenih snaga. Sve to čine kako bi isprovocirali oružane snage na osvetu i optužile ih za genocid. Umjesto toga, naše se oružane snage pridržavaju sporazuma iz Minska i odgovaraju tek nakon što su iscrpljena sva sredstva”, kazao je.

9:00 Rusija je u petak objavila da je premjestila deset bombardera Suhoj Su-24 s Krima u druge zračne baze u zemlji, te da se nekoliko mehaniziranih postrojbi pješaštva, po završetku vježbi na Krimu, vratilo u baze u Dagestanu i Čečeniji. Te informacije prenijela je novinska agencija Interfax pozivajući se na rusko ministarstvo obrane i Crnomorsku flotu.

Interfax također prenosi da je ministarstvo obrane izvijestilo da je vlak za prijevoz tenkova napustio neimenovanu lokaciju u zapadnom vojnom okrugu kako bi vratio tenkove nazad u njihovu bazu u oblasti Nižnjeg Novgoroda. Prema drugoj izjavi, koju prenosi TASS, ministarstvo je kazalo da je 30-ak kamiona koji prevoze vojnike i opremu napustilo poligon u zapadnom vojnom okrugu nakon završenih vježbi te se vraća prema svojoj neimenovanoj bazi.

8:19 Pobunjenici na istoku Ukrajine, koje podržava Ruska Federacija, optužili su snage vlade iz Kijeva da su u petak granatirale jedno selo, izvijestila je agencija Interfax, a prenosi Reuters. Prema izvješću Interfaxa, samoproglašena Donjecka Narodna Republika navodi da je granatirano selo Petrivske, koje se nalazi u odmetnutoj regiji, i to u 5 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu (3,30 sati po GMT-u).

Interfax također javlja da je rusko Ministarstvo obrane objavilo da se nekoliko ruskih mehaniziranih pješačkih postrojbi vratilo u svoje baze u regijama Dagestan i Čečenija, i to nakon što su završili vježbe na Krimu.

8:17 Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden telefonski će razgovarati sa saveznicima iz NATO-a i EU-a oko ukrajinske krize, doznaje se u petak iz ureda kanadskog predsjednika Vlade Justina Trudeaua, prenosi Reuters. Navodi se da će Biden organizirati poziv sa saveznicima iz Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Poljske, Rumunjske, Velike Britanije te ostalih članica EU-a i NATO saveza.

Bijela kuća je ranije u četvrtak priopćila da je Biden telefonski razgovarao s talijanskim premijerom Mariom Draghijem te su obojica ponovno potvrdili njihovu predanost suverenitetu Ukrajine, kao i da su spremni pogoditi Rusiju s novim teškim gospodarskim sankcijama ukoliko bi se dogodio napad na Ukrajinu.

Source link: www.telegram.hr