Eskobar: Iskazujemo zabrinutost zbog odnosa vlasti u Srbiji prema izborima

Foto: EPA-EFE/ GEORGI LIČOVSKI

Gabrijel Eskobar, izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, iskazao je zabrinutost zbog odnosa vlasti u Srbiji prema izborima. On je istakao i da vlasti na aprilskim izborima „moraju da pruže fer tretman“ posmatračima izbora, medijima i građanskom aktivizmu.

„To je nešto o čemu otvoreno iskazujemo zabrinutost i razmatramo sa vlastima. Tu postoje tri elementa: prvi – odnos prema opoziciji. Verujemo da je potrebno da opozicija učestvuje na izborima u slobodnim i fer uslovima. Druga stvar je medijsko okruženje: istina je da su brojni mediji u Srbiji pod kontrolom vlasti. Treća stvar je odnos prema civilnom društvu – ljudima koji su uključeni u demokratske aktivnosti: posmatrače izbora, medijskih sloboda i pružaju podršku građanskom aktivizmu. Tim organizacijama srpske vlasti moraju pružiti fer tretman“, naveo je Eskobar, prenosi N1 pozivajući se na Glas Amerike.

On je dodao da „nisu Sjedinjene Države jedine koje ukazuju na to – već i Evropska unija, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kao i druge međunarodne organizacije koje su jasno ukazale na svoja očekivanja u vezi sa aprilskim izborima u Srbiji“.

Eskobar je ocenio da je Zapadni Balkan u poslednje tri decenije u fokusu trajnog angažmana, investicija i dvopartijske podrške SAD.

U obraćanju tokom pretresa u Odboru za spoljne poslove američkog Senata Eskobar je rekao da su rezultati takvog angažmana jasni.

„Zemlje bivše Jugoslavije sada su među četiri saveznice u NATO, dok su dve zemlje članice EU. Među zemljama Zapadnog Balkana, sve ili dele strateški cilj dublje integracije sa Zapadom kao aspiranti na članstvo u EU ili su članice EU. Naš posao nije završen“, rekao je Eskobar članovima Pododbora za Evropu i regionalnu saradnju u oblasti bezbednosti.

Tokom diskusije sa američkim senatorom Bobom Menendezom Eskobar je rekao da osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, koju su Beograd i Priština dogovorile 2013. godine, ne bi doprinelo destabilizaciji Kosova.

Mi podržavamo osnivanje Zajednice srpskih opština iz brojnih razloga. Prvi je što je o tome već postignut sporazum. Uprkos tome što je Ustavni sud doneo odluku da pojedini delovi nisu kompletno usklađeni – nigde se ne navodi da je sama Zajednica neustavna. Tako da je u kontekstu dijaloga do Kosova i Srbije da odluče kako će to sve izgledati. Mi ne želimo da to bude nešto kao Republika Srpska – ali smo zatražili od kosovskih vlasti da razmotre modele za koje veruju da bi mogli biti kompatibilni. Koji ne bi podrivali njihov suverenitet ili funkcionalnost“, odgovorio je Eskobar – dodavši da lično veruje da bi osnivanje Zajednice srpskih opština ojačalo suverenitet Kosova.

Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, tokom svedočenja u američkom Kongresu odgovorao na pitanja zastupnika u vezi sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Source link: www.danas.rs