RTRS objavila dokument koji Republika Srpska šalje u Brisel

Izvor: Zgrada Evropskog parlamenta u Briselu (Shutterstock)

RTRS je večeras objavila dokument koji su iz entiteta Republike Srpske uputili evropskim institucijama, a u kojem se navodi da RS poštuje Dejtonski sporazum i da pravnim procesom vraća nadležnosti koje su joj date Ustavom.

U Briselu će 21. februara biti razgovor u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini, s akcentom na poteze koje je pokrenula NSRS.

Član državnog predsjedništva Milorad Dodik ocjenjuje da je stavljanje Bosne i Hercegovine na dnevni red sjednice u Briselu “sarajevski spin i pokušaj da se od EU iznude sankcije za RS”.

U Briselu će u fokusu će biti ustavnost odluka NSRS.

Sve što Republika Srpska radi je u skladu sa Dejtonskim sporazumom – odgovor je koji je iz ovog bh. entiteta adresiran Evropskom parlamentu.

RTRS je u posjedu dokumenta, u kojem se, između ostalog navodi da RS kroz “parlamentarnu proceduru vraća nadležnosti koje su joj date Ustavom BiH”.

Republika Srpska djeluje poštujući teritorijalni integritet države, a proces vraćanja nadležnosti nije korak ka ocjepljenju, dodaje se.

“Ustavom BiH je predviđeno da sva ovlaštenja koja nisu izričito propisana institucijama Bosne i Hercegovine, pripadaju entitetima. Sa izuzetkom – Ustavnim sudom BiH, pravosudna pitanja nisu pitanja institucija BiH. Međunarodna krizna grupa je priznala da je Dayton dodijelio pravosudna pitanja entitetima”, navodi se još u dokumentu.

Također, u dokumentu upućenom evropskim institucijama naglašeno je da iskustvo pokazuje da “političko Sarajevo blokira bilo kakvu promjenu u oblasti pravosuđa”.

“Podsjećaju briselsku administraciju da SDA od 2011. godine odbacuje sve predložene obrasce EU za reformu pravosudnog sistema”, javlja RTRS.

Uprkos činjenici da Republika Srpska traži vraćanje nadležnosti koje su joj dodijeljene prema Ustavu BiH, kroz pažljiv, demokratski, pravni proces, oni koji unutar BiH i VSTS-a strahuju da će kao rezultat ove mjere izgubiti vlast, pozvali su EU na sankcije institucijama i liderima Republike Srpske, stoji u dokumentu.

“A Evropska unija je čula poziv iz Sarajeva, pa najavljuje da će obustaviti finansijsku pomoć Republici Srpskoj”, kaže član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. “To je politička ucjena – žele da kupe Republiku Srpsku, razvlaste je i majorizuju Srbe. Republika Srpska i njena sloboda nisu na prodaju”, poručuje.

Source link: ba.n1info.com