Sva tri Đakićeva sina su punoljetna i poznata u javnosti po skandalima, uhićenjima i presudama

Ovo je nekako prošlo ispod radara: i HDZ-ov Josip Đakić uzima naknadu za odvojeni život. Čovjek je razveden, s tri odrasla sina

FOTO: PIXSELL/Telegram

Povlastice koje dužnosnici iskorištavaju, tjednima su već tema otkako je otkriven slučaj s državnim nekretninama koje je na korištenje dobio predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić, a koji je, kako je Telegram prvi pisao, lažno prijavio prebivalište na Dugom otoku. Taj apsurd sa zloupotrebljavanjem povlastica danas se dodatno aktualizirao nakon što je Jutarnji list objavio da je šef SDP-a Peđa Grbin uzimao naknadu za odvojeni život iako mu supruga radi u Zagrebu i živi s njim.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Među dužnosnicima koji su koristili naknadu za odvojeni život je i HDZ-ovac Josip Đakić. Te naknade se Đakić nije odrekao ni nakon razvoda od supruge.

“Koristim naknadu za odvojeni život i nakon razvoda. U čemu je problem? Iznenađen sam pitanjem. Tri dana sam u Zagrebu, ispunio sam sve obrasce i to ide po automatizmu. Ne koriste je, valjda, oni koji žive s obitelji. Nisam htio kupiti stan u Zagrebu. Kupio sam dva apartmančića na Šolti”, kazao je Đakić za Jutarnji dodavši kako je te apartmančiće lani otplatio i tada se “prvi put okupao”.

Đakićevi sinovi

Osim što je razveden od supruge, Đakićeva tri sina (jedan iz prvog, dvojica iz drugog braka), od kojih je odvojen pa dobiva naknadu, su punoljetna. Sva tri Đakićeva sina Hrvoje, Ivan i Tomislav dospijeli su u javnost zbog skandala. Tako je najmlađi Tomislav u listopadu 2021. osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog prijetnji smrću četvorici zagrebačkih policajaca. No, boravak u zatvoru mu je zamijenjen radom za opće dobro.

Srednji brat Ivan prijetio je novinaru, a skandal je izazvao i kada je preko Facebooka čestitao Božić pravoslavnim vjernicima objavom slike na kojoj se vidi kako ustaša u ruci drži odrubljenu glavu nekog četnika s porukom, citiramo: “Svim prijateljima ‘srbicima’ sretan bozic”. Za to je u studenome 2019. pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine, i to za dva kaznena djela: prijetnju te javno poticanje na nasilje i mržnju. Imao je i više prometnih prekršaja.

Treći brat, Hrvoje Đakić, sin iz prvog braka saborskog zastupnika HDZ-a, je početkom 2010. godine uhićen nakon što je na otoku Ugljanu autom nasrnuo na jednog muškarca s kojim se posvađao pred lokalnim diskom. Na ponovljenom suđenju Županijski sud u Zadru proglasio je Đakića krivim za pokušaj ubojstva i osudio ga na djelomičnu uvjetnu kaznu, što je značilo sedam mjeseci zatvora i preostali dio kazne u trajanju od jedne godine i pet mjeseci nije morao izvršiti ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Hrvoje Đakić žalio se na takvu presudu, ali Ustavni sud RH odbio je njegovu žalbu u svibnju 2018. godine.

Grbin poziva na raspravu o toj naknadi

Jutarnji je danas problematizirao i SDP-ovca Arsena Bauka kojem je u 15 godina dužnosničkih funkcija na račun sjelo oko pet i pol milijuna kuna, jer nikada nije promijenio prebivalište. I dalje se vodi da živi na Braču, iako je od faksa u Zagrebu. I nevjenčana supruga mu je Zagrepčanka koja ovdje ima uspješan odvjetnički ured. No, država mu plaća stanovanje i putne troškove do Brača, a Bauk u tome ne vidi nikakav moralni problem jer tvrdi da će se vratiti u rodno mjesto.

Peđa Grbin se naknade za odvojeni život odrekao ove zime kako bi mogao upisati kćer u vrtić u Zagrebu. Govoreći danas o tome u Saboru šef SDP-a je poručio kako mu se na teret stavlja da koristi nešto na što ima pravo po zakonu. Pozvao je na otvaranje rasprave o tim pravima dodavši kako tu naknadu za odvojeni život treba ili urediti ili ukinuti. Na pitanje gdje točno žive on i stranački mu kolega Bauk, Grbin je kazao “kako bi na to pitanje i on volio znati odgovor”. Rekao je i da on živi i u Puli i u Zagrebu te ustvrdio da to nije lako, ali da on “svoju vezu s Pulom ne želi prekinuti”.

Na pitanje po čemu je on drugačiji od Frke-Petešića, Grbin je kazao kako nisu isti jer on odgovara na pitanja i da nije prekršio zakon. “Frka-Petešić s mjestom prebivališta nema nikakvu vezu, obnovljen mu je i stan i skladište za knjige novcem države, a ista ta država nije mogla dati odgovor onima koji su sami obnavljali. Ključna razlika je u tome što ću ja vama odgovoriti na svako pitanje i izaći uzdignuta čela jer sam svjestan da nisam prekršio ni jedan zakon. A onda možemo razgovarati jesu li prava koja koristimo morala ili etička”, ustvrdio je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr