Makron čestitao Vučiću Dan državnosti Srbije

Foto: BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/MO

Predsednik Francuske Emanuel Makron čestitao je danas Dan državnosti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Francuska, naveo je Makron u čestitki, želi da stavi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana u središte svog predsedavanja Savetu Evropske unije, kako bi taj region načinila „zonom mira i prosperiteta“, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

„U duhu Strategije za Zapadni Balkan, koju je Francuska usvojila u aprilu 2019. godine, nastavili smo naše redovne političke razmene i želim da ih održimo i u budućnosti. Dinamičnost i atraktivnost ekonomskog partnerstva sa Srbijom nisu se zaustavile uprkos krizi izazvanoj pandemijom. Naša preduzeća, koja su angažovana na ambicioznim projektima, pomažu Vašoj zemlji u njenoj modernizaciji. Mislim, pre svega, na amblematski projekat izgradnje beogradskog metroa“, naveo je Makron i dodao da će Francuska podržati reforme Srbije na putu ka članstvu u EU.

Otvaranje klastera i uspeh referenduma, dodao je on, pokazuju da su konkretni pomaci u reformama praćeni napretkom u pristupnim pregovorima.

„Ohrabrujem Vas da nastavite tim putem i da nastavite da stavljate akcenat na pravnu državu i dobro upravljanje“, dodaje se u čestitki.

Makron je čestitku zaključio izražavanjem podrške dijalogu Beograda sa Prištinom „sa ciljem da se zaključi sveobuhvatan i konačan sporazum o normalizaciji odnosa“.

Source link: www.danas.rs