‘NATO je obrambeni savez država koje žive i promoviraju slobodu’, kaže premijer

Plenković posjetio američki nosač zrakoplova usidren u Splitu: 'NATO nikome nije prijetnja'

FOTO: Vlada RH

“NATO nikome nije prijetnja, to je obrambeni savez država koje žive i promoviraju slobodu”, rekao je premijer Andrej Plenković prilikom posjeta američkom nosaču zrakoplovu USS Harry S. Truman, usidrenom od kraja prošlog tjedna u splitskoj luci. Američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman “simbol je američke predanosti NATO-u i obrani naših zajedničkih vrijednosti – slobode i demokracije”, rekao je premijer.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Plenković je poručio da je prisutnost nosača Trumana isto tako “simbol našeg vremena u kojemu moramo govoriti jedinstvenim, jakim, transatlantskim glasom – i jasno reći da smo ujedinjeni u obrani sloboda i demokracija naših zemalja, kao i u osiguranju mira i stabilnosti u Europi i transatlantskom području”. Plenković je pritom istaknuo da NATO “nikome nije prijetnja”.

“NATO je obrambeni savez država koje žive i promoviraju slobodu. Jačanjem jedinstva u NATO-u promoviramo mir kao što smo to zajedno činili u Afganistanu, Libiji, Iraku i na Mediteranu i kao što i dalje činimo na Kosovu i na obalama Baltika”, rekao je premijer.

Plenković je posadi poželio ‘mirno more’

USS Truman pristao je prije tri dana u Splitu, gradu prijatelju Los Angelesa već 27 godina. To je simbol “bliskih odnosa” SAD-a i Hrvatske, rekao je Plenković. Zadnjih tjedana posada nosača zrakoplova sudjelovala je s hrvatskim kolegama u vježbama “Neptun Strike” koji je NATO izveo u Jadranu.

Plenković je posadi poželio “mirno more”, a kapetan Gavin Duff zahvalio je Hrvatskoj na “srdačnoj dobrodošlici” i istaknuo da je posada “uživala u hrani i kulturi” Splita. “Radujemo se nastavku naših toplih odnosa s Hrvatskom i u pomorskoj domeni proširit ćemo sposobnosti, kapacitete i interoperabilnost uz ključnog saveznika u NATO-u”, rekao je zapovjednik udarne grupe Curt Renshaw.

Source link: www.telegram.hr