Puljak je pobijedio na izborima zato što je građanima obećavao prosvijećenu i poštenu političku opciju. Što sada?

Kao što premijer čuva razne Banožiće i Frka-Petešiće, tako Puljak sada štiti Ivoševića. Oporba je usvojila HDZ-ov model ponašanja

Beskrajno je poražavajuće da su skoro sve hrvatske političke organizacije preuzele elemente HDZ-ove političke kulture i HDZ-ov modus operandi, kad se radi o zaštiti vlastitih članova, partikularnih interesa, političkim trgovinama i prevarama birača

Ministar obrane Banožić ovog se tjedna pobrinuo za vjerojatno najbedastiji skandal u duboko skandaloznom mandatu Plenkovićeve Vlade. Banožić je prvo optužio predsjednika Milanovića da je inicirao trošenje stotina tisuća proračunskih kuna za obnovu rezidencije na Hvaru. Dan kasnije, poslije brojnih demantija, Banožić je priznao da je sve to namjerno izmislio. Ministar obrane priznao je, dakle, da je namjerno lagao o predsjedniku Republike.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrane istoga je dana morao dobiti otkaz.

Međutim, premijer Plenković prešutio je ovaj subinteligentni ispad svog ministra. Premijer Plenković u ranijim je sličnim situacijama redovito štitio svog ministra, premda se unatrag godinu dana pokazalo da je Banožić barem pet puta otvoreno lagao o javnim stvarima :od postupaka prema načelniku Glavnog stožera Hrvatske vojske, admiralu Hranju, do prikrivanja korupcije u iznajmljivanju zagrebačkih lokala.

Slučaj Bojana Ivoševića

Bojan Ivošević nedavno je prijetio urednici Slobodne Dalmacije riječima dostojnim pokojnog Tomislava Merčepa, i drugih poznatih ratnih zločinaca: Ivošević je rekao kolegici iz Slobodne Dalmacije da će se napiti njene krvi. Ovo nije bio prvi ekstremni skandal gospodina Ivoševića. Pa ipak, splitski gradonačelnik Ivica Puljak zaštitio je svog suradnika; dapače, javno ga je ishvalio kao marljivog, borbenog i sposobnog političara. Nitko, tko bilo kome zaprijeti da će mu se napiti krvi, nije i ne može biti sposoban političar.

Banožić i Ivošević očiti su idioti, ne u medicinskom (u to ne ulazimo), nego u antičkom značenju riječi idiot: idiotom se označavalo čovjeka koji se ne bavi ili se nije sposoban baviti javnim poslovima. Potpuno je razvidno da se ni Banožić ni Ivošević nisu sposobni baviti baš nikakvim javnim poslovima. Utoliko oni uistinu i nedvojbeno jesu idioti.

Puljak se sad ponaša kao Plenković

HDZ se ne rješava svojih idiota i kriminalaca, dok god ne završe u zatvorima, ili dok ne postanu zaista posve nepodnošljivi za trenutno stranačko vodstvo. Na to smo u ovih tridesetak godina bili navikli: HDZ je, uz rijetke svoje dobre osobine, ipak polukriminalna organizacija, koja opstaje na vlasti naprosto zato što u suvremenoj Hrvatskoj nikad nije djelovala ni jedna druga konzervativna stranka masovne orijentacije, za što postoje opravdani povijesni razlozi.

HDZ je relikt Domovinskog rata, hrvatske borbe za neovisnost i nacionalni identitet i on će još neko vrijeme trajati, pa makar ponovo pokrao cijelu Hrvatsku.

Ali, opozicija? Ivica Puljak pobijedio je na izborima zato što je građanima obećavao prosvijećenu i poštenu političku opciju.
Sada se taj isti prosvijećeni Puljak prema svom idiotu, Bojanu Ivoševiću, ponaša posve jednako, kao što se Plenković ponaša prema Banožiću, Gabrijeli Žalac, Frki-Petešiću i drugim junacima hrvatskog političkog podzemlja.

Sve stranke prigrlile HDZ-ov modus operandi

Gospodin Puljak u tome nije usamljen. Sjetimo se svih mogućih prevaranata i polukriminalaca iz Hrvatske narodne stranke, koje je vodstvo HNS-a redovito štitilo. Nedavno smo pisali o odnosima u IDS-u, stranci koja se trideset godina na nacionalnoj razini postavlja kao esencijalna suprotnost HDZ-u, premda na svom terenu koristi čistokrvne HDZ-ove metode manipulacije, laganja, ucjena i zloporabe javnih dužnosti u privatne svrhe.

Ovdje, naravno, ne želimo reći da su oporbene političke grupacije, one etablirane poput IDS-a, ili ove nove, poput Puljkove skupine, podjednako krive za katastrofalno stanje u Hrvatskoj, kao Hrvatska demokratska zajednica. Za sadašnju situaciju u zemlji, i za mnoge naslijeđene probleme, gotovo je isključivo kriv HDZ. HDZ je 24 godine upravljao i upravlja Hrvatskom pa samim tim mora biti odgovoran za većinu onoga što ne valja u Hrvatskoj.

Članak se nastavlja ispod oglasa

No, beskrajno je poražavajuće da su skoro sve hrvatske političke organizacije preuzele elemente HDZ-ove političke kulture i HDZ-ov modus operandi, kad se radi o zaštiti vlastitih članova, partikularnih interesa, političkim trgovinama i prevarama birača.

Krive su sve stranke, ne samo HDZ

Sva, ali doslovno sva istraživanja pokazuju da hrvatski građani baš ništa ne vjeruju hrvatskim političarima. Za takvo stanje nisu krivi samo Andrej Plenković i Hrvatska demokratska zajednica. Za takvo su stanje krive skoro sve druge političke stranke, od IDS-a do SDP-a, dok su neki najtvrđi protivnici HDZ-a, poput Mosta, u mnogočemu gori (premda bitno bezopasniji) od samog HDZ-a.

Gospodin Puljak svojim se postupcima u slučaju nekontroliranog i za javne poslove očigledno nepodesnog gospodina Ivoševića, pridružio Bančevoj Močvari, u koju je, od 2009. godine nadalje, počeo tonuti i sam pokojni Banac (Ivo Banac lobirao je za potporu predsjedničkoj kandidaturi Milana Bandića).

Zasad se još jedino Možemo, uz sve svoje velike, aktivističke pogreške (Tomašević mora shvatiti da su profesionalna politika i aktivizam dva suprotstavljena pojma) drži izvan ovog malignog modela ponašanja hrvatskih političkih stranaka.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr