Tegeltija: Zašto “političko Sarajevo” ne želi zabranu zloupotrebe pojma genocid

Izvor: Milan Tegeltija (N1)

To što političke stranke iz Sarajeva najavljuju da neće podržati zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid pokazuje da je sva njihova politika u vezi sa ratnim zločinima u stvari usmjerena na politizaciju ratnih zločina, rekao je savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine za pravna pitanja Milan Tegeltija.

Tegeltija ukazuje da je ovakvim najavama demaskirano “političko Sarajevo”, koje ne interesuju žrtve i individualizacija krivice, nego prenošenje haških presuda na politički teren.

“To je jedini mogući razlog osporavanja zakona koji polazi od individualizacije krivice za ratne zločine i zabranu bilo kakve njene kolektivizacije, što je civilizacijsko i opšte pravno dostignuće savremenog svijeta”, istakao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, cilj je ostvarivanje političkih efekata u smislu diskreditacije Republike Srpske i srpskog naroda i korištenje presuda tribunala u Haagu i Sudu BiH za stigmatizaciju i osporavanje ovog bh. entiteta.

“Očito je da osporavanjem ovog zakona, ‘političko Sarajevo’ želi da zadrži mogućnost kolektivizacije i stigmatizacije Republike Srpske i cijelog srpskog naroda, a sve radi dugoročnog postizanja političkih efekata osporavanja Republike Srpske“, navodi Tegeltija.

Source link: ba.n1info.com