”Vladin potez da mimo procedure izmijeni Odluku o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom može biti riješen njenim poništenjem od strane neke nove vlade ili pred Ustavnim sudom”

Bugarin: Za godinu 5.000 novih državljana

Za pet godina dobićemo 25.000 novih državljana: Bojan Bugarin, Foto: Privatna arhiva

Na osnovu izmijenjene Odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, koju je Vlada Zdravka Krivokapića usvojila neposredno prije nego joj je izglasano nepovjerenje u Skupštini 4. februara, u narednoj godini bi za crnogorsko državljanstvo moglo da se prijavi do 5.000 građana, procjenjuje ekspert za statusna pitanja stranaca i migranata i bivši funkcioner MUP-a Bojan Bugarin.

Ta brojka bi narednih pet godina, kako kaže, mogla da dođe do 25.000.

Bugarin navodi za “Vijesti” da je Vladin potez da mimo procedure izmijeni Odluku pravno sporan i da može biti riješen njenim poništenjem od strane neke nove vlade ili pred Ustavnim sudom.

Vicepremijer Dritan Abazović kazao je juče da će Odluka Vlade biti poništena jer nije dobila saglasnost MUP-a. “Apelujem na kolege (iz Vlade) da u tehničkom mandatu ne donosimo odluke koje mogu da budu štetne i iritantne. Da se ne bi radilo kao što je Demokratska partija socijalista (DPS), da se pune institucije, troši budžetska rezerva…”, rekao je Abazović novinarima nakon sastanka s predstavnicima DF-a.

Source link: www.vijesti.me