Otvoreni parlament: Vučića poslanici pomenuli 2.905 puta

Foto: Beta/Miloš Miškov

Inicijativa Otvoreni parlament saopštila je danas da su, prema analizi govora i pominjanja određenih aktera u Skupštii Srbije, poslanici od septembra do kraja 2021. godine 3.004 puta pomenuli predstavnike opozicije, a 2.905 puta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dok su Vladu Srbije pomenuli 556 puta.

Kako se navodi u dokumentu, analizirano je 738 govora poslanika u Skupštini Srbije.

Pojedinačno, poslanici su najviše pominjali Vučića – 2.905 puta, ili 45 odsto pojedinačnih pominjanja, dok su Vlada i svi njeni ministri ukupno pomenuti 556 puta, od kojih je premijerka pomenuta 74 puta, najmanje je pominjana ministarka privrede Anđelka Atanasković, samo dva puta, a najviše ministarka kulture i informisanja Maja Gojković – 90 puta.

Opozicioni poslanici pomenuti su 3.004 puta, od čega predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas 1.881 put, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić 502 puta, potpredsednica SSP Marinika Tepić 258 puta, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić 249 puta, zamenik predsednika SSP Borko Stefanović 50 puta, potpredsednik Narodne Miroslav Aleksić 48 puta i predsednik Dveri Boško Obradović 16 puta.

Kako je navela inicijativa Otvoreni parlament, Vučić je pomenut pozitivno u 72 odsto slučajeva, odnosno 2.082 puta, u 28 odsto neutralno, a nijednom nije pomenut u negativnom tonu.

Neutralni ton najčešće se vezuje za pominjanje poslaničke grupe u čijem nazivu se nalazi ime predsednika, kao i vrednosno neobojena pominjanja Vučića u funkciji predsednika Srbije, dok pozitivna pominjanja služe „pažljivoj izgradnji kulta ličnosti“, navodi se u analizi.

„Tako je, u plenumu Narodne skupštine, Vučić zaslužan za svaki uspeh vladujuće većine, koji je najčešće prethodno i medijski predstavljen. Ustavna ovlašćenja predsednika i Vlade su u tom kontekstu postala potpuno nevažna i narodnim poslanicima. Paralelno sa zaslugama, poslanici vladajuće većine pažljivo perpetuiraju i druge medijski prisutne narative o predsedniku Vučiću, poput onog o konstatnoj ugroženosti i napadima na njega i članove njegove porodice, ili o lično dobrim odnosima koje je izgradio sa pojedinim stranim državnicima i slično“, dodaje se u analizi.

Kako se navodi, plenumska rasprava je uz zanemarivanje dnevnog reda i osnovnih funkcija Skupštine često svedena na podijum za višečasovno dopunsko ponavljanje poruka o predsedniku i poruka od predsednika.

Vlada Srbije pomenuta je u pozitivnom kontekstu 154 puta, u neutralnom 398 puta, a u negativnom četiri puta.

Četiri negativna pominjanja ministara odnose se na ministra prosvete Branka Ružića, ministarku kulture i informisanja Maju Gojković, ali je on uz pohvalu za svoj rad kritikovana kao „visoki funkcioner Srpske napredne stranke“, i na ministarku za evropske integracije Jadranku Joksimović i ta negativna pominjanja dolaze od poslanika koji nisu deo vlasti.

Kada je reč o opoziciji, analiza je pokazala da nijednom nisu pomenuti u pozitivnom kontekstu, da su 178 puta pomenuti neutralno i 2.826 puta negativno.

Ističe se da se pominjanja svode na uvrede i omalovažavanja sedmoro aktera i ostalih opozicionih političara i javnih ličnosti koje iznose bilo kakvu kritiku na račun vladajuće većine, a da je ubedljivo najčešća meta kritika u Skupštini bio Đilas, koji se u negativnom konteksu pominje 1.785 puta, odnosno u 95 odsto slučajeva.

Dodaje se da je Zdravko Ponoš 31. oktobra 2021. godine prvi put u medijima prepoznat kao pontencijalni predsednički kandidat opozicije i da su u naredna dva dana usledile reakcije aktuelnog predsednika koji ga je u izjavama u medijima sve opštrije napadao.

Paralelno s tim na sednici Skupštine 2. novembra i poslanici su se bavili Ponošem, pa su ga tog i narednog dana pomenuli 72 puta u negativnom kontekstu.

Otvoreni parlament je inicijativa posvećena povećanju javnosti rada parlamenta i informisanju građana o radu Skupštine.

Source link: www.danas.rs