Bauk optužuje vladajuće: HDZ želi zadržati kontrolu nad procesom provjere potpisa za referendum; Bošnjaković mu uzvratio: Bili ste ministar, zašto niste mijenjali zakon?

Arsen BaukDamjan Tadic/Cropix

Zastupnik Arsen Bauk (SDP) u četvrtak je prijedlog Odbora za Ustav i Poslovnik da se Vladi, a ne Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), povjeri provjera potpisa za dvije Mostove referendumske inicijative, iščitao kao želju HDZ-a da kontrolira proces provjere.

«Na čelu Vlade je njihov čovjek, na čelu DIP-a više nije, Milanović ga je nametnuo», kazao je Bauk, podsjetivši da je predsjednik Vrhovnoga suda Radovan  Dobronić, ujedno i predsjednik DIP-a.

«HDZ želi kontrolirati proces i zato potpise neće provjeravati DIP, nego Vlada, kazao je SDP-ov zastupnik u saborskoj raspravi o prijedlogu Odbora za Ustav da se Vladi povjeri provjera potpisa prikupljenih za  Mostove inicijative da se ukinu covid potvrde, a odlučivanje o epidemiološkim mjerama sa Nacionalnog stožera prebaci na Sabor.

Bauk je podsjetio i kako u novom zakonu o referendumu, koji je prošao prvo čitanje, Vlada predlaže da upravo DIP provjerava potpise, pa konstatira kako je sadašnja situacija „vrsta talačke krize“.

Predsjednik Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković odgovara mu kako ni u jednom važećem zakonu nema odredbe na temelju koje bi se reklo DIP-u da radi provjeru, pa bi netko takav nalog mogao shvatio i kao utjecaj na to neovisno tijelo.

Bauka podsjeća da je i sam bio ministar uprave i imao mogućnost intervenirati u tom području, no da je smatrao da je dobro rješenje da provjeru obavi Vlada.

«Sad predlažete drugačije, očito jako puno ovisi o vremenu», kazao je Bošnjaković.

«Stalna na tom svijetu samo mijena jest», dodao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Bošnjaković je apostrofirao i kako je po prvi put u zaključcima Odbora  i nalog da se predstavnicima obiju referendumskih inicijativa omogući da prate utvrđivanje broja i vjerodostojnosti potpisa.

«Sve je napravljeno u skladu s Ustavom, Poslovnikom i dosadašnjom praksom», kazao je Bošnjaković, no to nije dojmilo 'mostovce'.

«Umjesto da štitite Ustav i Poslovnik, vi ga kršite s partnerom Pupovcem. Ovo je pljuvanje u lice narodu, demokraciji i Ustavu, odredite rok za brojanje potpisa», pozvao je Miro Bulj.

«Kao vladajući odredili ste rok do 15 dana za prikupljanje potpisa, a u 18 dana niste odlučili kome ćete dati da ih broji. Ne bježite od volje građana», poručio je Božo Petrov.

Zahtjevima Mosta da se odredi rok za brojanje potpisa priključio se i Nikola Bartulica (DP).  

«Mi nismo u stanju odrediti dok, budi se sumnja da se želi odugovlačiti», kazao je.

Na Mostove se inicijative obrušio Josip Đakić (HDZ) kazavši da su  politikanske, neozbiljne i neodgovorne.

«One su pridonijele da se zbunjenošću ljudi onemogući cijepljenje, da ih se odgovori od njega, da ih se stavi u poziciju da budu podložni bolestima, pa i smrti», izjavio je zastupnik.

Source link: slobodnadalmacija.hr