Ministar je danima pompozno docirao Tomaševiću zbog poskupljenja plina, a sad se isto i njemu događa

Ćorić špotao Tomaševića jer nisu na vrijeme kupili plin. Sad kad je očito da je i on zeznuo: 'Nitko nije znao da će poskupjeti!'

‘Najlakše je vezati se i leći negdje na cestu i protestirati. Sad je prošla ta faza, sad treba voditi grad. Sad se radi posao, nekad prije se radio cirkus, da se dobije izbore’, skresao je u brk Ćorić svim tim zelenima na čelu gradske uprave. U isto vrijeme nije imao pojam da državne institucije nabavljaju plin ugovorima s — varijabilnom cijenom

Posljednjih desetak dana ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić zvučao je kao iskusni profesor koji s katedre kori ne baš uspješne učenike. Lekcije je dijelio autoritativno i bez milosti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Nema odgovornosti države za veće račune. Odgovornost je onog koji nije nabavio dovoljne količine plina kada je to bilo vrijeme, u trećem, četvrtom, petom, šestom, sedmom, osmom, devetom i desetom mjesecu prošle godine”, poručivao je zagrebačkoj vlasti u čemu su pogriješili oko cijene plina koja je šokirala korisnike. A onda je proširio područje kritike.

Cirkus i posao

“To su problemi s kojima se suočavate kad preuzmete vlast. Nema tu upiranja prstom na nekog tko je nekad tamo davno bio glavni. Ne dopuštam da se prebacuje odgovornost na nekog drugog”, kazivao je Ćorić, nezadovoljan pokušajem Tomislava Tomaševića i Možemo! da krivnju za veće račune prebace na bivšu upravu Gradske plinare Zagreb. Na čijem čelu je do lipanjskih izbora bio HDZ-ov čovjek.

“Neka Tomašević i njegova ekipa rade svoj posao”, pompoznom dikcijom i gardom je nastavljao ministar, prešavši konačno na bit. Onu koja je u podtekstu svake kritike zagrebačke vlasti od strane vladajuće stranke. “Najlakše je vezati se i leći negdje na cestu i protestirati. Sad je prošla ta faza, sad treba voditi grad. Sad se radi posao, nekad prije se radio cirkus, da se dobije izbore”, skresao je u brk Ćorić svim tim zelenima na čelu gradske uprave s kojom je, eto, država tako sjajno surađivala dok je grad vodio stari i iskusni majstor. Milan Bandić.

Količina pompoznog dociranja

Moguće je, doduše, da Ćorić nema pojma o tome koliki je omjer lakog i teškog između “leći na cestu i protestirati” i vođenja sustava – gradskog ili državnog, jer on do uloge upravljača nije došao društvenim aktivizmom. Ako se, je li, pod društvenim aktivizmom ne smatra uspon unutar HDZ-a. No, dobro, ministar-profesor poručio je neka Grad i Holding rješavaju problem s cijenama plina, kad već to nisu napravili na vrijeme, dok je cijena bila normalna. I da nije opcija da država dijeli trošak nečijih pogrešaka.

U koliko toliko uobičajenim okolnostima, iza ovih poput malja teških rečenica stajao bi čovjek koji suvereno vlada svojim poslom i resorom koji mu je povjeren. Tolika količina pompoznog dociranja ne bi trebala biti moguća ako nisi potpuno siguran u činjenice da problematiku imaš u malom prstu i pod kontrolom. Čak ni u ovoj, frapanatno neorganiziranoj i neuspješnoj vlasti.

Kladili se na pad cijene

Samo nekoliko dana kasnije, međutim, u javnost je dospjela informacija o očekivanom drastičnom poskupljenju plina državnim institucijama za siječanj. Kako? Pa, država je prije godinu dana plin nabavila natječajem kojim je cijenu plina vezala za kretanje cijene na regionalnim burzama.

Ukratko, za razliku od Zagreba, država je dovoljno rano osigurala kupnju plina. Ali – po varijabilnoj cijeni. Koja sad, jasno, raste. Kao što raste i Zagrebu. Država se ugovorom “kladila” da cijene neće rasti, a Zagreb je, namjerno ili nenamjerno, prije ili poslije izbora, isto to napravio time što nije ranije, po cijenama nižim od današnjih, kupio dovoljno plina.

Nije mogao znati

Ćorić je, međutim, i dalje cool. Mada vidno manje pompozan nego prije samo nekoliko dana, javnosti je danas opet objašnjavao kako stoje stvari. “Ovakav skok nitko nije očekivao i nije ga se moglo predvidjeti”, rekao je.

Kao što, eto, ministar nije ni mogao znati da postoje ovakvi ugovori s varijabilnom cijenom za nabavu plina za potrebe države. A nije znao jer se o tome nije informirao. A nije se informirao jer… “jer to nije moj posao da u svakom trenutku znam svaki detalj iz resora koji je najveći u Hrvatskoj”. Eh, to su ti problemi s kojima se suočavate kad preuzmete vlast. Nije to cirkus, vezati se i leći na cestu…

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr