U Banjaluci obilježeno 80 godina od pokolja u Drakuliću

Izvor: N1

U Banjaluci je obileženo 80 godina od stradanja više od 2300 Srba, od kojih 551 djete, koje su 7. februara 1942. godine u stravičnom pokolju pobile ustaše. Tog dana stradali su uglavnom starci, žene i djeca zatečeni na kućnom pragu u naseljima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Rakovac.

U dokumentima, čak i onim iz izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu. Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da je u toku razrada i priprema dokumentarno-igranog filma u kojem će biti prikazana stravičnost događaja.

“Te 1942. godine krenulo se rano u pokolj i ubijanje i sve je to bilo pobijeno, djeca, starci, žene, sve što je bilo u kući čak i psi koji su bili u domaćinstvu”, rekla je Ljepa Todomirović, na današnjem obilježavanju u Banjaluci.

Mirna Savić – Banjac, savjetnica gradonačelnika Banjaluke, istakla je da se radi o zločinu kojeg mora da pamti cijelo čovječanstvo.

“Ono što svakog čovjeka iole normalnog mora da potrese je da je među žrtvama bio i toliki broj djece. To su stvari koje su nezamislive iole normalnoj osobi”, izjavila je Savić – Banjac danas.

U Banjaluci obilježeno 80 godina od pokolja u Drakuliću

Izvor : N1

Prisutan je bio i Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Dramatična je činjenica da je preko 500 djece u školi ovdje svedeno i ubijeno, da je samo u tom zločinu korišteno hladno oružje da je preko 2000 ljudi ubijeno, a da nije ispaljen nijedan metak, govori o podlosti, namjeri da se to uradi i naravno da mi je žao što zločinci nisu odgovarali za tako nešto što je stari komunistički sistem, smatrajući da treba da pomiri narode i nacije na prostoru bivše Jugoslavije bio spreman da odmakne se od takvih zločina i da to ne procesuira. To je još jedan dodatni zločin”, izjavio je danas član Predsjedništva BiH.

 

 

Source link: ba.n1info.com