‘Narod je izišao na ulice pokazati da je Harkiv ukrajinski grad te da ga nećemo predati’

Tisuće ljudi na ulicama drugog najvećeg ukrajinskog grada: 'Zaustavite rusku agresiju'

FOTO: Profimedia

Tisuće stanovnika izašlo je na ulice drugog najvećeg ukrajinskog grada u subotu sa sloganima “Harkiv je Ukrajina i “Zaustavite rusku agresiju”, dok se zemlja priprema za moguću invaziju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nakon višetjednih pregovora Zapada i Moskve, nakon što je Rusija nagomilala desetke tisuća vojnika uz ukrajinsku granicu, nije postignut dogovor. Moskva odbacuje tezu da planira napasti Ukrajinu, ali zahtjeva od NATO-a, između ostalog, jamstvo da se Ukrajina neće pridružiti tom savezu.

Je li Harkiv ruska meta?

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij označio je Harkiv, industrijski grad s oko 1,4 milijuna stanovnika, udaljen 42 kilometra od granice s Rusijom, kao moguću rusku metu, iako je njegov glasnogovornik kasnije kazao kako je Zelenskij govorio o tome samo hipotetski.

Prosvjednici su u Harkivu pjevali himnu, mahali ukrajinskim zastavama i zastavama zemalja koje su podržale Kijev poput SAD-a i Velike Britanije, kao i zastavama Europske unije.

“Narod je izišao na ulice pokazati da je Harkiv ukrajinski grad te da ga nećemo predati”, kazala je stanovnica Harkiva Nina Kvitko.

Source link: www.telegram.hr