Da se struka pita: Apel Vladi da spreči da kineska privreda prevlada nad domaćom

Foto: Narodna stranka

Predsednik pokreta Da se struka pita Vladimir Kovačević izjavio je danas da od Kine prezaju i najrazvijenije ekonomije sveta i apelovao je na Vladu da spreči da kineska privreda prevlada nad domaćom.

On je u pisanoj izjavi naveo da su pre više od 20 godina, ljudi bez privredničkog iskustva otvorili sve tržišne kapije Srbije i bez ikakve carinske zaštite uputili domaća preduzeća na konkurenciju sa nesrazmerno jačim kompanijama iz EU.

Dodao je da su srpski privrednici, oslabljeni tada inflacijom, zaostalim tehnološkim statusom bili prepušteni sudbini i da većina njih nije preživela.

„Sada, opet užasan i nerazuman potez. Pustiti Kineze da bez zaštite potamane preživelu srpsku privredu je zločin“, tvrdi Kovačević.

Prema njegovim rečima, neophodno je prvo podupreti domaću privredu, snažno finansijski ući u nju, kadrovski je dobro istrenirati pa zatim uputiti na „svetsku utakmicu kakvu iziskuje sučeljavanje sa Kineskim privrednicima oslobodjenim svih carina“.

„Srpski preduzetnici jako malo stvari mogu izvesti Kini, dok Kina gotovo sve što mi ovde proizvodimo puno jeftinije može prodati Srbiji. Ako se ova namera sprovede vrlo brzo nećemo imati domaću industriju“, ocenio je Kovačević.

Source link: www.danas.rs