‘Rusija shvaća da smo se koordinirali s našim saveznicima’, kazao je Jake Sullivan

Bidenov savjetnik: 'Rusija bi mogla napasti Ukrajinu, ali možda se ipak odluče za diplomatski put umjesto invazije'

FOTO: AFP

Rusija bi mogla napasti Ukrajinu idućih dana ili tjedana, ali bi se još uvijek mogla odlučiti za diplomatski put umjesto invazije, rekao je u nedjelju Jake Sullivan, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost upozorivši da bi ruska invazija značila kraj plinovodnog projekta Sjeverni tok 2.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Rusija bi svaki dan mogla poduzeti vojnu akciju protiv Ukrajine, ili bi moglo proći nekoliko tjedana, ili bi Rusija umjesto toga mogla odlučiti krenuti diplomatskim putem”, rekao je Sullivan, koji je dao niz televizijskih intervjua.

Sedamdeset posto borbene snage

Potencijalna ruska akcija mogla bi uključivati ​​aneksiju ukrajinske regije Donbas, kibernetičke napade ili sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu, rekao je Sullivan u emisiji NBC-a “Meet the Press”, dodajući da bi Rusija mogla djelovati već u ponedjeljak, a mogli bi proći i tjedni.

Rusija je postavila 70 posto borbene snage koju smatra potrebnom za invaziju punog razmjera i šalje još bataljunske, taktičke skupine na granicu sa svojim susjedom, rekla su dva američka dužnosnika u subotu.

Rusija zna da smo se koordinirali

Iako je Rusija rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini granice s Ukrajinom, Moskva tvrdi da ne planira invaziju, ali bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi. Među njima je jamstvo da NATO nikada neće primiti Ukrajinu u članstvo, zahtjev koji su Sjedinjene Države i NATO nazvali neprihvatljivim.

“Ako Rusija napadne Ukrajinu, na ovaj ili onaj način Sjeverni tok 2 neće krenuti naprijed i Rusija shvaća da smo se koordinirali s našim saveznicima”, rekao je savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost za NBC.

Upitan hoće li njemački kancelar Olaf Scholz javno obećati takvu mjeru tijekom svog nastupnog posjeta Washingtonu u ponedjeljak, Sullivan je rekao: “Pustit ću njemačkog kancelara da govori u svoje ime.” Sumnje u vezi s transatlantskim savezom pojavile su se dijelom zbog privrženosti Berlina projektu plinovoda Sjeverni tok 2 s Rusijom, što su SAD i istočnoeuropske zemlje oštro kritizirale.

Source link: www.telegram.hr