Nakon žestoke paljbe između Zorana Milanovića i HDZ-a, povjesničar Tvrtko Jakovina ponovio gradivo: ‘Zna se točno da je 97 tisuća članova Komunističke partije ušlo u HDZ‘

Tom Dubravec/Cropix

O tome kojoj je političkoj stranci najviše prišlo članova bivšeg Saveza komunista Jugoslavije, povjesničar Tvrtko Jakovina nema dileme.

„Broj članova Komunističke partije je poznat. Njih 97 tisuća ušlo je u HDZ. To nisu moja istraživanja, istraživanja su već davno ovdje. Vjerojatno ti ljudi ne bi bili zainteresirani baš da svi dokumenti izađu odmah van. Možda imaju i danas važnu ulogu u HDZ-u, špekuliram samo. Mi od iduće godine ulazimo u vrijeme nastanka Hrvatske da zakonski dokumenti trebaju biti dostupni istraživačima. 

To će biti pravi test hrvatske arhivistike, hrvatske znanosti i hrvatskih zakona koji će trebati te stvari pokazati u arhivu – izjavio je povjesničar na N1 televiziji gdje se između ostaloga razgovaralo o tome kako je Europski sud za ljudska prava odbio tužbu koju je protiv Republike Hrvatske podnio Vladimir Šeks. Europski sud je utvrdio da nije povrijeđena Europska konvencija o ljudskim pravima jer je Šeksu uskraćen pristup povjerljivim podacima predsjednika Franje Tuđmana.

Nakon žestoke paljbe između Zorana Milanovića i HDZ-a, povjesničar Tvrtko Jakovina ponovio gradivo: ‘Zna se točno da je 97 tisuća članova Komunističke partije ušlo u HDZ‘

A povod za pitanje o članstvu današnjih HDZ-ovaca u Komunističkoj partiji bila je jučerašnja žestoka polemika koja se razvila na relaciji Zoran Milanović i HDZ, gdje se šef države žestoko obrušio na visoke HDZ-ove dužnosnike od premijera Andreja Plenkovića, preko pročelnika njegova Ureda Zvonimira Frke-Petešića, nezaobilaznih ministara Gordana Grlića Radmana i Marija Banožića. A na meti se ovaj put našao i splitski HDZ-ovac Ante Sanader. Za Grlića Radmana je kazao kako je odgojen na komunističkim jaslama. Dodao je i da je Radmanov otac bio moćni komunist koji je nakon rata privatizirao uspješnu firmu.

U međusobnom optuživanju Milanović je prozvao i Antu Sanadera da je zaposlio sina u Vatrogasnoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije, gdje je predsjednik te posprdno zaključio kako će i „on svom sinu Anti preporučiti da se uključi u HDZ“ budući se samo tako zapošljava.

Reagirao je Sanader, objašnjavajući da je njegov sin dugogodišnji vatrogasac, a potom su se brutalno na Milanovića obrušili iz središnjice HDZ-a. U statusu na društvenim mrežama poručili su da je «štetočina s Pantovčaka koja vrijeđa koga god stigne i prijeti svijetu i planetu», a  potom i objavili dokument kojim se Milanović prima u Savez komunista Jugoslavije, a koji datira iz 1985. godine.

Uz dokument su napisali:

„Kukavički optužujući pokojnog oca ministra Gordan Grlić Radman, Milanović je danas ustvrdio da «nitko njegov nije bio u Partiji '89. i '90. godine». Propustio je pritom pohvaliti se da je dok je služio u Titovoj gardi u Beogradu na vlastiti zahtjev ušao u Partiju. «Poverene zadatke izvršava bez pogovora i savesno. Njegova želja, a ujedno i želja svih nas da drug Milanović Zoran bude primljen u SKJ jednoglasno je podržana» — piše, među ostalim, u Odluci o prijemu u SKJ.

Milanović je besramni, vrhovni lažljivac — očito su Titova garda i Partija ostale duboko u njemu! – napisali su HDZ-ovci.

Source link: slobodnadalmacija.hr