Telegram je danas otkrio da je kontroverzni Vinko Kojundžić samo lani od Ministarstva dobio 6,59 milijuna kuna. Je li čudno što građani nemaju povjerenja u Beroša?

Zašto je propalo cijepljenje u Hrvatskoj: skandal s milijunima za autora platforme Cijepise govori sasvim dovoljno

Jedan od odgovora je svakako nisko povjerenje u institucije. Vlada, resorno ministarstvo i Nacionalni stožer civilne zaštite dali su od početka pandemije puno previše razloga da se njihove odluke i poteze, pa tako i sve pozive i preporuke na cijepljenje, dovodi u pitanje

Rijetko mračne vijesti ne prestaju stizati. Hrvatska više nije pri samom vrhu EU i svijeta po broju umrlih od Covida-19, nego je po smrtnosti u posljednjem tjednu izbila na sam vrh. Najgori na svijetu. Kako se, pobogu, to dogodilo?

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na to pitanje će vjerojatno opsežno odgovarati stručnjaci iz cijelog niza znanstvenih područja u godinama i desetljećima koja slijede. Nema, međutim, sumnje u to da je za rekordnu smrtnost kriva i vrlo slaba procijepljenost stanovništva, tek je 54 posto stanovnika Hrvatske primilo dvije doze. Što se dogodilo da građani Hrvatske tako masovno odbiju cjepivo koje je za mnoge moglo biti spasonosno i koje se primjenjuje već 14 mjeseci?

Platforma prošarana problemima

Jedan od odgovora je svakako nisko povjerenje u institucije. Vlada, resorno ministarstvo i Nacionalni stožer civilne zaštite dali su od početka pandemije puno previše razloga da se njihove odluke i poteze, pa tako i sve pozive i preporuke na cijepljenje, dovodi u pitanje. U toj priči svoju ulogu odigrala je, nažalost, i web-platforma Cijepise, čije funkcioniranje je od samog početka bilo prošarano problemima, poput dvostrukih prijava ili nepostojanja kriterija po kojima su se dodjeljivali termini za cijepljenje – u početku, primjerice, nije bilo prednosti za starije i one s kroničnim bolestima.

Stvar je došla do toga da je na proljeće, dok je navala za cijepljenjem bila enormna, Grad Zagreb jedno vrijeme potpuno odustao od korištenja te platforme i cijepili su samo ljude naručene preko obiteljskih liječnika. Zvonimir Šostar, tadašnji ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, objašnjavao je za Telegram da je jedan od problema s platformom taj što bi ona prikazivala samo inicijale osobe naručene na cijepljenje, pa bi trebalo prvo ući u Centralni zdravstveni informacijski sustav (CEZIH) da se vidi puno ime osobe i je li ona uopće cijepljena ili nije.

Nagli uspon tvrtke ministrovog poznanika

U vrijeme dok se javnost čudila problemima s platformom za prijavu na cijepljenje, Telegram je skoro dva mjeseca čekao odgovor od Ministarstva zdravstva o tome koja je firma i za koji novac napravila taj posao. Na kraju smo do odgovora došli sami, radilo se o tvrtki Cuspis d.o.o., čiji je vlasnik Vinko Kojundžić poznanik ministra zdravstva Vilija Beroša. Kojundžićevoj tvrtki posao s resornim ministarstvom je, kako smo pisali, baš krenuo u vrijeme kad je u sustav, prvo kao zamjenik ministra, 2018. godine došao Beroš.

Iako do 2018. godine Cuspis od Ministarstva zdravstva po javno dostupnim podacima nije zaradio ništa, onda im je posao naglo krenuo – samo do prošle godine su od Beroševog ministarstva uprihodili skoro punih 13 milijuna kuna.

Najbolja godina dosad

A nakon svih tih berićetnih godina, za Cuspis je došla 2021., ona u kojoj je pukla afera Cijepise, koja je opasno zaljuljala i fotelju ministra Beroša. Za Cuspis je, usprkos svemu, 2021. godina bila rekordna – od Ministarstva zdravstva uprihodili su ukupno 6,59 milijuna kuna. Tako je ukupna zarada za Kojundžićevu firmu od 2018. naovamo porasla na 19,4 milijuna kuna.

Ovdje valja podsjetiti kako je u travnju prošle godine, kad je Telegram, uz pomoć našeg glavnog programera Marka Banušića otkrio da je web platformu Cijepise izradila tvrtka Cuspis, u javnosti je nastao priličan skandal. Koji se samo pogoršao pokušajima opravdanja iz Beroševog resora. Ministarstvo zdravstva je tvrdilo kako na platformi nije radio samo Cuspis, već se radilo o zajedničkom poslu Ericsson Nikole Tesle i In2. Ove dvije tvrtke su veliki i cijenjeni igrači na domaćoj informatičkoj sceni.

Demantiji i priče o ostavci

No, istog dana Ericsson Nikola Tesla je izdao priopćenje koje nije ostavljalo nimalo sumnje: “Ericsson Nikola Tesla d.d. nije sudjelovao u izradi web stranice cijepise.zdravlje.hr niti je povezan s načinom rada ili održavanjem te web stranice”, navode. Slično je reagirao i IN2, naglašavajući kako cijepise.zdravlje.hr nije dio sustava na kojem oni rade.

Uglavnom, pozicija ministra zdravstva bila je tih dana takva da je priče o njegovoj ostavci, koje su ozbiljno cirkulirale političkim kuloarima, komentirao prilično fatalistički: “Ako bude tako, bit će”, uz objašnjenje da to nije njegova inicijativa i dodatak, “volio bih provesti reforme”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Deset mjeseci kasnije, o Beroševoj smjeni se odavno više ne priča, reforme se još nisu pomaknule s papira, a Cuspis je, eto, zabilježio najuspješniju godinu u poslovanju državom. A nesretna web-platforma?

Kirurški precizno. Ali, zamalo

Početkom prosinca Telegramu se javila gospođa koja je termin za treću dozu preko platforme dobila na zagrebačkom Velesajmu. Sve je bilo kirurški precizno, 1. prosinca, 9:38 sati. Osim što gospođi tad još nije prošlo šest mjeseci od druge doze, pa su je, u skladu s tad važećim preporukama – poslali kući (pogrešku oko treće doze u platformi su nam tad potvrdili i iz Ministarstva zdravstva).

Gospođa je, naravno, tad na Velesajmu postupila najlogičnije moguće: “Odmah sam ih pitala zašto sam onda preko cijepise.zdravlje.hr uredno pozvana. Na to su komentirali kako je ta platforma loša i da ionako ne funkcionira”.

Source link: www.telegram.hr