Igor Vidas je nepravomoćno osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti. ‘Što su trebali, novog ravnatelja odabrati? Izašao sam vanka i nastavio svoj posao’, kaže

HDZ-ov šef Lučke uprave bio je uhićen pa osuđen. Cijelo to vrijeme je na funkciji, a sad je dobio novi mandat

FOTO: Screenshot RTL

Igor Vidas je na čelu Lučke uprave u Novalji već dulje od dva desetljeća, a RTL Potraga otkrila je kako se za tog HDZ-ovog vječnog ravnatelja krojio natječaj. Naime, za poziciju ravnatelja Lučke uprave tražilo se uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak, a onda se to isto uvjerenje prestalo tražiti baš onda kad ga Vidas više nije mogao dobiti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Vidas je 2013. prvo uhićen, a potom i nepravomoćno osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti u istoj toj Upravi u kojoj je nedavno ponovno izabran. Vidas u tome ne vidi ništa sporno i tvrdi da natječaj nije namješten. “Najprije je bila revizija, onda je na osnovu revizije došla porezna. I poslije je bilo problema s DORH-om. A tamo piše, ja bih volio da se informirate, taj postupak je u tijeku. Dakle, nisam ništa pravomoćno osuđen”, kazao je Vidas za Potragu.

Na opasku novinarke da je pisalo da je na račun države obilato jeo i pio te potrošio stotine tisuća kuna, Vidas kaže: “To je period od četiri godine. Najprije su rekli da je 800 pa 600 pa 400, pa je došlo na 100. Na kraju, presuda je na 6 i pol tisuća kuna za neki račun koji ja nisam mogao naći”, kaže te tvrdi da nije uzimao novac od Lučke kapetanije za osobne troškove. To je bio, tvrdi, trošak reprezentacije.

I nakon uhićenja – ravnatelj

“Recimo, ako imate reprezentaciju 20 tisuća kuna, a potrošite 40, onda ide razlika i firma vam mora platiti porez i to ide vama. Dakle, jedan rebalans treba napraviti s upravnim vijećem i do svega toga ne bi bilo došlo. Ja to nisam znao i nisam napravio. Mislio sam, ako ne kradem, da mi se ne može ništa dogoditi, da sam čist”, kazao je Vidas.

Nakon istrage, Državno odvjetništvo tvrdilo je da si je ravnatelj pribavio imovinsku korist od oko 250 tisuća kuna. Prvostupanjski sud prihvatio je tek nešto više od pet tisuća kuna i osudio ga nepravomoćno na šest mjeseci zatvora, a uvjetno na dvije godine. On je sve to vrijeme bio ravnatelj. “Što su trebali, novog ravnatelja odabrati? Izašao sam vanka i nastavio svoj posao”, kaže.

Svoj posao u Lučkoj kapetaniji radi dok čeka odluku drugostupanjskog suda, a u njegovu slučaju to je Vrhovni sud, koji pet godina nije odlučio hoće li kaznu poništiti, potvrditi ili je povećati.

Inače, Vidas je HDZ-ovac, baš kao i većina u Upravnom vijeću koje ga je odabralo. Trojica su članovi HDZ-a, jedan HSS-a, bez kojeg HDZ u Novalji ne bi imao većinu u Gradskom vijeću. I nitko od njih u svemu ne vidi nikakav problem. Osim župana koji, dok ga novinarka nije obavijestila, o svemu nije imao pojma, prenosi RTL.

Source link: www.telegram.hr