Reuters je objavio reportažu iz Iraka, lokalni političari i vojni zapovjednici kažu da su militanti opet postali prijetnja

Kreće li Islamska država u novi džihad? Bliski istok strahuje nakon masovnog napada na zatvor u Siriji

Na Bliskom istoku raste zabrinutost da bi sukobi u dijelovima Iraka i Sirije, kao i politička prepucavanja oko vladavine u pojedinim regijama, mogli otvoriti put za povratak Islamske države, piše Reuters. Militanti su ponovno postali prijetnja, a tome pridonosi nedostatak središnje vlasti u mnogim područjima, navode tamošnji građani, irački dužnosnici i lokalni čelnici.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Islamska država, koju u regiji nazivaju Daesh, izgubila je posljednju enklavu prije tri godine, ali su ćelije ISIS-ovih militanata ostale aktivne u sjevernom Iraku i istočnoj Siriji, gdje su prošlog mjeseca izvele nekoliko napada. U jednom od njih usmrtili su 11 iračkih vojnika u blizini grada Jalawle u Iraku. Istog su dana u Siriji izvršili upad u zatvor pod kontrolom Kurda (koje podržava SAD) kako bi oslobodili svoje borce. Ubijeno je najmanje 200 zatvorenika i militanata, oko 40 pripadnika kurdskih snaga, 77 zatvorskih stražara i četiri civila.

To je bio najveći napad Islamske države od raspada njihovog samoprozvanog kalifata 2019. godine. “Daesh nije moćan kao što je bio 2014. Imaju ograničene resurse i nema snažnog zajedničkog vodstva, ali dok se god ne riješe političke rasprave u regiji, Daesh će se vraćati”, rekao je Reutersu Jabar Yawar, visoki dužnosnik pešmergi, vojnih snaga autonomne kurdske regije u Iraku.

Skrivaju se na teritoriju koji nitko ne kontrolira

Dužnosnici u Iraku i Siriji za povratak Islamske države krive suparništvo između oružanih skupina u tim regijama. Naime, nakon što su iračke, sirijske, iranske i snage predvođene SAD-om proglasile pobjedu nad Islamskom državom, bivši saveznici okrenuli su se jedni protiv drugih u borbi oko oslobođenog teritorija.

Trenutno militanti koje podržava Iran napadaju američke snage, turska vojska bombardira kurdske separatiste, a nastavljaju se i sukobi oko teritorija između Bagdada i iračke autonomne kurdske regije. Taj teritorij je bogat naftom i od strateške je važnosti, te obje strane tvrde da im pripada, a najgori napadi militanata ID-a su se dogodili upravo tamo. Takve napetosti potkopavaju sigurnost i dobro upravljanje u tim područjima i izazivaju nered temeljem kojeg je Islamska država ranije gradila svoj utjecaj, navodi Reuters.

Lokalni dužnosnici tvrde da se militanti ID-a skrivaju na teritoriju između isturenih vojnih baza, kao i u koridoru planina i pustinje koji povezuje sjeverni Irak i Siriju, bivše središte Islamske države. Mohammed Jabouri, zapovjednik iračke vojske u provinciji Salahaddin, Reutersu je rekao kako militanti formiraju skupine od 10 do 15 ljudi te da zbog nedostatka dogovora oko kontrole nad teritorijem između iračke vojske i kurdskih snaga postoje dijelovi regije u koje ne mogu ući snage niti jedne skupine. “Tamo je Daesh aktivan”, ustvrdio je Jabouri.

Stanovnici strahuju od povratka ID-a

“Problem je što lokalni zapovjednici, vojska i paramilitarne grupe ponekad ne priznaju autoritet drugih i militanti Islamske države mogu djelovati u tim rupama”, rekao je agenciji Ahmed Zargosh, gradonačelnik Saadia, grada u toj regiji. On ne živi u gradu koji vodi, jer se boji da će ga Islamska država ubiti ako prenoći. U Siriji borci Islamske države po noći ulaze u sela i gradove te uzimaju hranu i naplaćuju “poreze” stanovništvu. “Iskorištavaju lokalne etničke, političke i vjerske podjele”, kazao je Charles Lister iz Instituta za Bliski istok.

Situaciju kompliciraju politički odnosi. Snage sirijske vlade i militanti koje podržava Iran drže teritorij na zapadnoj obali Eufrata, a Kurdi, koje podržava SAD, nalaze se istočno od rijeke. Tamo se nalazi i zatvor kojeg su borci ID-a napali. Nakon tog upada koalicija predvođena SAD-om tvrdi da su taj, a i drugi nedavni napadi, oslabili Islamsku državu.

Pripadnici svih oružanih snaga u sjevernom Iraku i istočnoj Siriji, iako su u međusobnim sukobima, vide Islamsku državu kao neprijatelja i tvrde da će zato što ih je puno s lakoćom suzbiti povratak ID-a. Međutim, lokalno stanovništvo nije uvjereno – strahuju da će se Islamska država vratiti pogotovo nakon napada na zatvor u Siriji. “Islamska država je prošli put došla iz Sirije. I tada su ovdje bile iračke i kurdske snage, pa su pobjegli”, rekao je Reutersu jedan radnik u iračkom gradu Sinjaru.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr