Hože li zdravstveni sustav moć izdržati ovaj financijski udar?

KB Dubrava dobila račun za plin od 3,8 milijuna kuna. Prošlog prosinca bio je 800 tisuća kuna

FOTO: Sandro Lendler

Nakon obrtnika i neprofitnih organizacija, i bolnice u Zagrebu iznenađene su ovih dana visokim računima za plin. U dva zimska mjeseca račun im je veći nego račun za cijelu 2020. godinu, javlja HRT.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tako je primjerice u KB Dubrava, koja ima najveću bolničku kotlovnicu u Hrvatskoj, račun za prosinac iznosio 3,8 milijuna kuna.

Što kažu odgovori u bolnicama?

“Prošle godine za istu kubikažu plina platili smo 800 tisuća kuna, a ove godine za nešto manji potrošak u kubikaži platili smo 3,8 milijuna kuna”, kaže Elkaz Ćehajić, voditelj sektora tehničkih poslova KB-a Dubrava. To je 73 posto računa za cijelu 2020.

Isti problem ima i KB Merkur. U prosincu 2020. platili su plin 178 tisuća kuna, godinu dana poslije račun je 740 tisuća.

Nekima je ipak OK. Evo zašto

U bolnici Sveti Duh zasad odolijevaju visokim računima za energente jer se griju preko Toplane. Plin upotrebljavaju za kuhanje i plamenike u laboratoriju, a povećanja nije bilo.

“Naš vlasnik i osnivač, dakle Grad Zagreb, u naše je ime ugovorio fiksnu cijenu plina, odnosno cijenu po jediničnom volumenu. Mi smo zapravo zaštićeni ugovorom, kao i čitav niz drugih poduzeća u vlasništvu Grada Zagreba”, objašnjava Ana-Maria Šimundić, ravnateljica KB-a Sveti Duh.

Privatni poduzetnici na mukama

Tvornici baterija i akumulatora u Zagrebu račun za plin veći je za 350 posto.

“Postotan rast cijena jednostavno je neizdrživ. Pa ne može ugostitelj rast cijene ugraditi u povećanje cijene kave ili nečega drugoga. Kao što ni onaj proizvođač ne može taj rast cijene, niti ga mi možemo ugraditi u finalnu cijenu svog proizvoda jer vam ga nitko neće kupiti”, smatra Ivan Miloloža, predsjednik Uprave Munje d.d.

Iz Gradske plinare-Opskrbe o toj temi danas nisu željeli govoriti. Bez konačne potvrde tako je ostala i najava da bi kućanstvima plin od travnja mogao biti skuplji i 70 posto.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr