Der Standard: Pregovori u Neumu kao 1993. na nosaču aviona – neuspješni

Izvor: N1

Pregovori o ustavnoj i izbornoj reformi u Neumu završili su bez dogovora, a posrednici Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država izgubili su kredibilitet kod bosanskohercegovačkih političara i diplomata, piše austrijski Der Standard, te ističe kako lider HDZ BiH Dragan Čović već prijeti blokadom izbora planiranih za oktobar 2022.

Format razgovora podsjeća na pregovore na britanskom nosaču aviona Invincible tokom rata u Bosni i Hercegovini 1993. godine, piše austrijski list, navodeći da je i u to vrijeme postojao pokušaj da se pregovaračke grupe izoliraju kako bi se pregovori priveli kraju. Kako tada, i pregovori o izbornoj i ustavnoj reformi, koji su okončani u nedjelju u Neumu, bili su također neuspješni.

“Palmer i Eichhorst izgubili kredibilitet”

Der Standard pojašnjava da su se politički razgovori odnosili na izbor člana Predsjedništva BiH i sastavu Doma naroda, te kako su neke stranke odbile doći u Neum jer su smatrali pogrešnim to što se ovakvi razgovori odigravaju u isto vrijeme kada stižu i prijetnje Milorada Dodika da će uništiti zemlju.

List dalje ističe kako su strani posrednici u razgovorima, Matthew Palmer – kojeg je poslao bivši predsjednik SAD Donald Trump i Angelina Eichhorst, predstavnica Europske službe za vanjske poslove, već izgubili kredibilitet kod bh. političara i diplomata, “jer su prije nekoliko godina predlagali zamjenu teritorija između Kosova i Srbije, što bi za BiH značilo katastrofu”.

“Čović prijeti blokadom izbora”

Osim toga, piše dalje Der Standard, tokom višemjesečnih pregovora postalo je očito da ih je prvenstveno inicirala “hrvatska nacionalistička stranka HDZ”, koju je u institucijama EU podržavala sestrinska stranka HDZ iz Hrvatske.

“HDZ u Bosni i Hercegovini godinama je pravom na veto blokirao neke važne institucije, kao i desetine zakona u Federaciji BiH”, dodaje se u tekstu, i naglašava kako se politikom opstrukcija pokušava doći do ispunjenja zahtjeva, a lider HDZ BiH Dragan Čović već prijeti blokadom izbora predviđenih za oktobar 2022.

Politolog i stručnjak za pitanja BiH Vedran Džihić poziva na povratak europskim normama u međunarodnoj bh. politici i sankcije za Dodika, podsjećajuči kako SAD već godinama uvodi sankcije ali EU to ne želi.

“Ako pustite Dodika da se tako povuče, to je poraz za Zapad”, zaključuje Džihić.

Source link: ba.n1info.com