Milivojević: Opozicija treba da insistira – da Vučić podnese ostavku na čelu SNS

Cvijetin Milivojević u Utisku nedelje Foto: Izvor: Nova S/Printscreen

Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je u emisiji Utisak nedelje da bi opozicija trebalo da insistira na, kako ga je nazvao, uslovu svih uslova, a to je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre raspisivanja izbora podnese ostavku na mesto predsednika Srpske napredne stranke (SNS).

Opozicija, kaže Milivojević, nije postavila „prava pitanja na dnevni red oba dijaloga“, i sa evroparlamentarcima i na onom gde nisu bili evroparlamentarci.

„Dva krunska zahteva opozicije su morala da budu: pod jedan – da pre ulaska u dijalog traži razdvajanje različitih nivoa izbora, kao što to čini normalan svet, i druga važna stvar – opozicija j e morala da izgura kao uslov svih uslova da Vučić, makar na kraju svog petogodišnjeg predsednikog mandata, se povinuje članu 115. Ustava Srbije koji je razrađen kroz Zakon o sprečavanju korupcije, a u kome se kaže da predsednik Republike ne može da obavlja drugu javnu funkciju“, pojasnio je Milivojević.

Prema njegovim rečima, za taj zahtev još uvek nije kasno.

„Ta priča nije dovršena, nije kasno i dalje. Predsednik je u međuvremenu, 14 puta obećao, juče je to uradio po 14. jubilarni put, da će se povući s mesta predsednika stranke nakon što još jedne izbore pobedi, odnosno zloupotrebi. Opozicija je tu da postavi uslov da predsednik podnese ostavku na mesto predsednika stranke pre nego što se predsednički izbori raspišu, i u tom slučaju se sve menja – on ne može biti nosilac liste, ne može nazvati listu po sebi, i ne može da brutalno krši članove od 40 do 50 Zakona o sprečavanju korupcije“, naglasio je Milivojević.

Kako je rekao, još nije kasno za taj zahtev, ali je njegov utisak da „opoziciju to ne zanima“.

Milivojević je dodao i da opozicija „treba da bude zahvalna Vučiću ako odluči da Aleksandar Šapić, a ne Goran Vesić bude kandidat SNS-a za gradonačelnika Beograda“.

„Istraživanja u biračkom telu SNS-a su vrlo jasna – Vesić je taj koji ima apsolutnu podršku, oni u njemu vide kako treba da izgleda gradonačelnik, a ne u doktoru Šapiću, doktoru Radojičiću ili Ani Brnabić“, kazao je Milivojević.

Source link: www.danas.rs