Još nije sve gotovo oko zajedničkog predsedničkog kandidata opozicije

foto FoNet Marija Đoković

Još ništa nije gotovo i definitivno oko zajedničkog predsedničkog kandidata opozicije. O Zdravku Ponošu se još nisu izjasnili u koaliciji „Moramo“ i na naša pitanja o tome su suzdržani i očekuju sastanke ove nedelje posle kojih će doneti odluku. Očekivao se i stav Skupštine slobodne Srbije tokom jučerašnje večeri. 

U koaliciji „Moramo“ još su suzdržani i bez odluke o podršci Zdravku Ponošu, predsedničkom kandidatu kojeg predlaže koalicija SSP, NS, DS, PSG, PZP i sindikat Sloga.

– Koalicija „Moramo“ se sa velikom pažnjom i savesno bavi pitanjem pronalaženja najboljeg zajedničkog kandidata prodemokratske opozicije. Razmatramo različita rešenja. Ponoševu kandidaturu ozbiljno analiziramo. Odluka koalicije Moramo biće doneta u najkraćem mogućem roku, kazao je za Danas Nebojša Zelenović, iz koalicije „Moramo“ (Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak i Akcija), upitan da li ta koalicija podržava Ponoša i kada će odluka o tome biti doneta.

Iz pokreta Ne davimo Beograd poručuju da „tokom ove nedelje očekuju razgovore sa koalicijom okupljenom oko Dragana Đilasa da bi se razgovaralo da li Ponoš treba da bude zajednički kandidat cele opozicije ili samo liste oko Dragana Đilasa.

„Nakon toga, donećemo odluku da li ćemo ga podržati ili ići sa našom kandidatkinjom ili kandidatom“, rečeno je Danasu u ovom pokretu.

Ponoša je kandidovala SSP Dragana Đilasa, a tokom prošlog vikenda podržale su ga Narodna stranka i DS.

Pokret slobodnih građana učinio je to vrlo brzo po objavljivanju da je Ponoš kandidat SSP.

Oni od koalicije „Moramo“ očekuju da podrži Ponoša kao predsedničkog kandidata na predstojećim izborima 3. aprila.

U pokretu Ne davimo Beograd ističu da je najvažnije da će 5. februara održati Skupštinu i doneti odluku o njihovim kandidatima za liste, kao i o tome da Dobrica Veselinović, član Malog veća ovog pokreta, bude kandidat za gradonačelnika Beograda jer je on najbolji za tu funkciju.

Ranije su iz te koalicije ukazivali na to da je njihova podrška uslovljena time ko bi taj kandidat bio i da li bi ga podržao većinski deo opozicije, čime se sužava izbor i stavlja akcenat posebno na nestranačke ličnosti ili političare koji do sada nisu bili deo vlasti.

Kako su naveli, zajednički predsednički kandidat „mora da odiše državnim jedinstvom i da ima nacionalnu prepoznatljivost, kao i da je ostvaren u svojoj profesiji“.

A iz Ne davimo Beograd su naglašavali da će ova koalicija predstaviti nove ljude, koji do sada nisu bili deo nijedne vlasti i da su takvog kandidata za predsednika spremni da podrže.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, osim što je ozbiljno uzdrmano jedinstvo u grupaciji SSP, NS, DS, PSG, jer je Đilas „izjurio“ sa predsedničkim kandidatom pre dogovora sa ostalima, pre svega NS, i predstavnici Skupštine slobodne Srbije (SSS), koji treba da budu na listi ove koalicije, su vrlo nezadovoljni ovim Đilasovim potezom.

Zbog toga su, kako navode naši sagovornici, i povukli kandidaturu svog člana Bože Prelevića za predsednika.

Izvori Danasa kažu da još ništa oko predsedničkog kanididata opozicije nije gotovo, ali se ipak očekuje da se strasti smire između Đilasa i SSS, te da će opstati dogovor između njih.

Naši izvori navode da postoje i male šanse da ukoliko pak dogovor oko Ponoša ne bude postignut i ne bude podrške svih, javnost bude upoznata sa još jednim i to ženskim kandidatom za funkciju predsednika.

Source link: www.danas.rs