Čegar o Čampari: Svojim neznanjem je uništio dignitet FMUP-a

Izvor: Zoran Čegar (N1)

Zoran Čegar, zamjenik komandanta Specijalne jedinice FUP-a, reagovao je nakon što je ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara kazao da je Čegar narušio ugled FUP-a, a zbog incidenta o kojem je objavljen video.

“Čovjek koji mene paušalno i bez ikakvog dokaza blati je ministar FMUP-a, a koji bi trebao da je prvi pendrek Federacije. Inače, on se za svaki sigurnosno interesantan fenomen pojavljuje u medijima kao portparol ‘zabrinute’ javnosti. Pa da krenemo redom sa jednim vrlo jednostavnim pitanjem: Koliko je ministar Čampara ne godina, ne mjeseci, ne dana, ne minuta, koliko je sekundi bio policajac prije nego je postao prvi pendrek Federacije? Evo da se javnost ne bi naprezala, ja ću vam reći – nije ni stotinku. Toliko o njegovoj autentičnosti. Dakle čovjek koji nikada nije kao policajac, pokisnuo, bio gladan, žedan, prepadnut, nikada nije primijenio niti jednu policijsku ovlast je česta medijska figura koja komentariše rad policije jer je zahvaljujući njemu mrskoj SDA dobio pored ostalih i funkciju ministra. Slijedom gore navedenog, svojim neznanjem, bojim se uništio je dignitet FMUP-a, te pokušava to uraditi i sa FUP-om”, naveo je Čegar.

Čampara o Čegarovom incidentu: Ovo je teška zloupotreba uniforme FUP-a

Poslao je i fotografije objekta u centru Sarajeva, a koji je, kako kaže, u direktnom vlasništvu FMUP-a. Podsjeća da je u ovom objektu bila smještena specijalna jedinica.

“On pokušava da promijeni svijet, a nije u stanju da pomete svoju avliju. Neka novinari odu u Suhodol, neka snime stanje objekata u kojima su do dolaska ministra boravili policajci, a danas borave pacovi… Šta je sa povratom objekata na Zlatištu, Grkarici, stanovima u Neumu, objektu na Boračkom jezeru? U momentu kada Specijalna jedinica je podstanar u Tužilaštvu BiH, on neda objekat u Suhodolu FUP-u. Kadrovi koji su za njegovog vakta primani, su uglavnom opskurni novinarčići iz silikonske doline. Možete li zamisliti da na policijskoj akademiji strojeve radnje kadetima predaje ili ih uči čovjek koji nikada nije bio niti policajac niti vojnik? Možete li zamisliti da policijsku grupu predmeta predaje novinar ili književnik. Čovjek juče daje izjavu protiv mene u momentu kada član policijskog odbora na vladi podnosi izvještaj o pritiscima ministra na članove policijskog odbora zbog procesuiranja čuvara narko kartela Tito i Dino. Taj izvještaj je vlada usvojila jednoglasno, i umjesto da ako ima imalo političkog morala podnese ostavku on prebacuje lopticu na mene. Pozivam ga uživo na tv kad hoće i gdje hoće. U četvrtak su 70 kadeta polaznika akademije predala peticiju direktoru Policijske akademije da neće da im bude vaspitač i komandir Ministrov kadar koga je on doveo bez škole i zanata da predaje i vodi kur,s čovjek koji nema pojma što je došao gore na Akademiju. Ministar u četvrtak primi kao pomoćnu radnicu u kuhinju na Vraca, da bi je u ponedjeljak premjestio da bude pravnica u njegovom kabinetu. Nakon ovoga događaja na parkingu prijeti onima koji meni daju podršku i iznose istinu o Čampari i šalje im svoje specijalce na vrata. Kad je pokušao otjerati Ibru Bešliju iz FUP-a sazvao je u svoj kabinet svoje kadrove koje je postavio i rekao im da je od vitalnog Bošnjačkog značaja da Nurudin Hafizović mora biti direktor FUP-a, da hrvatski i srpski kadrovi više u Ministarstvu i FUP i nemaju šta tražiti. Možete zamisliti kakav je to karakter kad ovako se presvlači i pljuje po Bakiru, Seki, Osmici i Asimu, ljudima koji su ga napravili i sve mu dali. Od 2018. on nije ministar. Na pet mjesta prima platu. Svaku riječ ako sam slagao hoću da odgovaram”, naveo je Čegar.

Podsjetimo, 26. januara objavljen je snimak na kojem se vidi kako Čegar udara radnika na parkingu. MUP KS je objavio tada kako istražuje ovaj slučaj.

Source link: ba.n1info.com