Crna Gora prati dešavanja na ukrajinskoj granici, a eventualnu odluku o tome da li će pripadnici VCG biti dio NATO snaga donijeće Skupština, navode MO i MVP

Vojnici ne idu bez odobrenja poslanika

Pripadnici VCG se upućuju kao podrška miru i odgovor na krize..: Olivera Injac, Foto: Luka Zeković

Crna Gora prati aktuelna dešavanja na ukrajinskoj granici gdje Rusija gomila svoje trupe, a eventualnu odluku o tome da li će crnogorski vojnici biti dio NATO snaga — u slučaju da se on uključi u potencijalni sukob, donijeće Skupština.

To je suština odgovora Ministarstva odbrane (MO) na pitanje “Vijesti” da li će Crna Gora učestvovati u snagama NATO ako Alijansa na bilo koji način bude uključena u potencijalni vojni sukob između Rusije i Ukrajine.

Iz Ministarstva vanjskih poslova podsjećaju na zakonsku proceduru prema kojoj konačan stav o upotrebi Vojske daju poslanici, dok su bivši šef diplomatije Srđa Darmanović i predsjednik parlamentarnog Odbora za međunarodne odnose Miodrag Lekić stava da neće biti razloga za odlučivanje na tu temu.

Darmanović je tokom gostovanja na RTCG istakao da se NATO neće boriti u Ukrajini i da Crna Gora kao članica nema razloga za strepnju da će morati da učestvuje u sukobu. Lekić je takođe uvjeren da neće biti oružanog sukoba u Ukrajini.

Source link: www.vijesti.me