Stanić: Država umjesto majka, postala maćeha

Izvor: BN

Država bi trebalo da bude majka svoj djeci bez roditeljskog staranja, ali kod nas je izgleda maćeha. Za propuste i nezapamćen zločin u Domu Rada Vranješević odgovornost je na ministru zdravlja i socijalne zaštite, njegovom pomoćniku za socijalnu zaštitu kao i direktoru doma Rada Vranješević i tražimo njihovu ostavku», istakao je dr. Slobodan Stanić, predsjednik Resornog odbora za zdravstvo SDS.

„Partijsko zapošljavanje, sumnjive konkursne procedure dovode vrlo sumnjive osobe jako blizu nezaštičenoj djeci i to je proizvelo ove strašne događaje. Vlada, ministarstvo i uprava doma umjesto da budu druga majka nezaštićenoj djeci, postali su im maćeha“, rekao je Stanić.

On kaže da djelovanje može biti preventivno i korektivno, a preventivno djelovanje je poduzimanje koraka prije nego što nastane problem.

„Uvijek uz stado jagnjadi idu vukovi. Tako gdje su god djeca, tu se privlače pedofili, u školama, u sportu, u muzici, u domovima za djecu…. Proces zapošljavanja i kontrola zaposlenih po tom pitanju mora biti rigorozn,a a kazne drakonske”, poručio je Stanić.

On kaže da je slučaj u Domu Rada Vranješević očigledno korektivno djelovanje institucija, jer je problem već eskalirao.

„Ministarstvo i uprava doma bi trebalo da mijenjaju djeci roditelje, koliko je to moguće. Ovakva kašnjenja u djelovanju su nedopustiva. Кad već nalažete kontrolu, obavite je i u ustanovama u kojima se problem nije desio. Uradite to preventivno, kako se ne bi desilo u budućnosti!“,  zaključio je Stanić.

Source link: ba.n1info.com