“Plašenje RS i njenom separacijom na neki način kao ruska invazija Ukrajine”

Izvor: Zoran Milanović (N1/Ivan Hrstić)

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je večeras da entitet Republika Srpska nikad neće otići iz države Bosne i Hercegovine i da Milorad Dodik nije problem.

“RS je činjenica i neće nikad otići iz BiH jer nemaju dva pištolja na vodu. Dakle, to plašenje RS i njenom separacijom u biti podsjeća na neki način na rusku invaziju Ukrajine”, rekao je Milanović za televiziju RTL.

Istakao je da bez Hrvata nema Bosne i Hercegovine i da se hrvatski status uređuje unutar Federacije u kojoj su zajedno s Bošnjacima jedan od dva naroda, a ima ih četiri puta manje.

“Dom naroda Federacije je dom konstitutivnih naroda, to nije dom raje, to je dom naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata. S obzirom da Srba u Federaciji praktično više ni nema, i da su Dom u Federaciji preuzeli Bošnjaci i da im oni biraju predstavnike i jedina linija odbrane nacionalnih interesa je hrvatska većina u Domu naroda”, rekao je hrvatski predsjednik.

Milanović je rekao da pregovore o izmjeni izbornog zakonodavstva opstruiraju “sarajevske unitarističke elite”.

“Prije svega sarajevske unitarističke elite, Izetbegović, Džeferović, dakle, ljudi koji rade sve da opstruiraju pregovore. Ja znam što se događa. Kupuju i kradu vrijeme. To su pregovori s velikom figom u džepu”, ocijenio je Zoran Milanović.

Source link: ba.n1info.com