Spajić i Milatović koriste pozicije za promociju buduće partije, “Evropa sad” nije autorsko djelo nijednog ministra, ocjenjuje Vladimir Simonović. Funkcije ministara su političke, pa bismo mogli da govorimo da li je eventualno došlo do narušavanja integriteta, ali ne vidim bilo kakvo ograničenje za njihovo postupanje, kaže Mladen Tomović. Iz MFSS-a tvrde da nema zloupotrebe državnih resursa

„Evropa sad”, partija sjutra

Foto: BORIS PEJOVIC

Najava ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića da bi, u slučaju formiranja nove partije, možda najbolje bilo da se ona zove “Evropa sad”, kao istoimeni Vladin ekonomski program, predstavlja određeni oblik zloupotrebe državnih resursa — tvrdi projekt koordinator Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Vladimir Simonović.

On je “Vijestima” rekao da zloupotrebu državnih resursa najčešće sprovode partije vlasti u predizbornoj kampanji, dok u ovom slučaju Milatović i ministar finansija Milojko Spajić koriste pozicije da bi promovisali buduću partiju, koju će, kaže, gotovo sigurno konstituisati nakon “pada” Vlade.

Poslanici će sljedećeg petka glasati o nepovjerenju kabinetu premijera Zdravka Krivokapića. Ta inicijativa ima potrebnu podršku poslanika da bi rezultirala “rušenjem” Vlade.

”Da se radi o zloupotrebi državnih resursa, proizilazi iz činjenice da projekat ‘Evropa sad’ nije autorsko djelo nijednog ministra u Vladi — tj. nijedan funkcioner izvršne vlasti nije vlasnik tog projekta. To je set zakona nastalih u državnom organu u periodu radnog vremena, i rezultat je rada koji je u opisu posla funkcionera i službenika koji su učestvovali u izradi tih zakona. Osim toga, ne možemo zaboraviti ulogu poslanika u parlamentu koji su izglasali te zakone. Iz tog razloga, vezivanje funkcionera izvršne vlasti za pojam ‘Evropa sad’, u sebi sadrži veoma jasne elemente institucionalne i finansijske zloupotrebe državnih resursa”, naglašava Simonović.

Source link: www.vijesti.me