“SDA traži u RS ono što oduzima Hrvatima u FBiH, neće biti dogovora u Neumu”

Izvor: N1

Pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH su ušli u fazu posljednje šanse za dogovor. Sagovornici N1 kojio su govorili o toj temi bili su Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke i Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza. Oni su, između ostalog, kazali da se ne nadaju postignutom dogovoru te da to nije u interesu pregovarača koji se trenutno nalaze u Neumu.

Osmanović je kazao da bi volio da se ovi pregovori održavaju u institucijama Bosne i Hercegovine.

“Međutim predstavnici EU i SAD-a su predložili da to bude u jednom hotelu u Neumu, gdje bi se, kako su kazali, razgovaralo oko mogućnosti implementacije pet presuda Evropskog suda za ljudska prava i presude Ustavnog suda BiH. Vidjet ćemo kako će se razgovori završiti, ali ono što smo prije rekli jeste to da je teško nadati se povoljnim rezultatima jer smo ušli u izbornu godinu i jako je složena kako politička tako i sigurnosna situacija u BiH. Povoljan rezultat je da se prije svega implementira presuda Sejdić-Finci koja je donesena 2009. godine, a to je da se u BiH nastave razvijati evropski i civilizacijski standardi, da svi građani imaju pravo glasa, da budu birani u Predsjedništvo BiH, Domove naroda na državnom i federalnom nivou”, pojasnio je Osmanović.

Ni Raguž nije optimističan da će biti dogovora.

“Zato što dogovor oko Izbornog zakona nije nikome u interesu od pregovarača koji se trenutno nalaze u Neumu. Osim ako međunarodna zajednica ne dođe sa nekim konkretnim sankcijama političkom vrhu i Bošnjaka i Hrvata koji se nalaze tamo. Dakle, bez nekog konkretnog i jačeg utjecaja međunarodne zajednice sumnjam da će doći do dogovora jer je stranama važno da ovo traje vječno, minimalno do samih izbora jer nijedna strana ne može ništa ponuditi građanima. Šta bi bio Bakir Izetbegović bez Dragana Čovića i obrnuto? Tu i jedna i druga strana vrlo vjerno sarađuju međusobno, ne radi se ni o kakvim blokadama Vlade FBiH. Itekako saradnja traje i plodonosna je tako da je ovo win-win situacija i za jednu i drugu stranu. Oni će jednostavno biti u problemima ako dođe do izmjena Izbornog zakona jer bi onda morali pred svoje birače izaći sa nekim konkretnim idejama po pitanju ekonomije, socijalne zaštite i zdravstva. Odgovara im ova pat pozicija, a da se neće dogovoriti najbolje pokazuje činjenica da su SDP i još neke stranke se izuzele iz bilo kakvih razgovore čime su dali SDA opravdanje da ne dođe do dogovora. Ukoliko se i dogovore izmjene moraju biti usvojene u Parlamentu, a ako izostanu ruke ovih što nisu došli, ništa nećemo dobiti”, naglasio je Raguž.

Ukoliko bi ipak došlo do nekog dogovora, Raguž također smatra da presuda Sejdić-Finci u svom tekstu jasno pokazuju kako bi izmjene Izbornog zakona trebale izgledati.

“Ali ne na način kako smatra Osmanović nego kako stoji u tekstu presude. Govori se kako su Domovi naroda politička realnost BiH i kako nije došlo vrijeme još za vladavinu većine nego kako domovi i klubovi naroda i sami način njegovog odlučivanja predstavlja političku realnost BiH. Sama presuda nudi i rješenje izbora članova Predsjedništva BiH putem indirektnog izbora i ja tu vidim neko rješenje, da se nađe kompromis između onoga što traži Republika Srpska i onoga što piše u presudi Sejdić-Finci. Rješenje je lako ako postoji volja. Mene više interesuje sami izborni proces, kod nas izbore dobija onaj koji najbolje manipuliše tim procesom. I ja bih prije išao na izmjene izbornog procesa”, istakao je.

Govori se da će u Neum biti pozvani i predstavnici stranaka iz RS ukoliko se prethodno postigne dogovor oko izmjena Izbornog zakona. Nešić je naglasio da današnji format sastanka u Neumu pokazuje da je problem u Federaciji BiH i odnosima Bošnjaka i Hrvata.

“Na sastanku sa Palmerom, Eichhorst i Sattlerom sam vidio da su optimistični. Rekli su da su došli do kraja pregovora i da vjeruju da će biti pozitivan ishod. Još jednom želim ponoviti da problem nije u RS već u FBiH i o tome govori činjenica da na današnji sastanak nisu ni pozvane stranke iz RS. Da li će doći do dogovora između prvenstveno SDA i HDZ-a to zavisi od toga koliko to njima u tom trenutku odgovara, da li su spremni da jedni drugima ‘popuste’, odnosno, da se obezbijedi da Hrvati mogu birati svoje predstavnike, a ne da im ih bira neko drugi, kao što je to danas slučaj sa Željkom Komšićem. On definitivno nije predstavnik hrvatskog naroda i definitivno mogu reći da je izabran voljom drugog naroda. Trenutno je problem što pregovorima ne prisustvuju najjače opozicione stranke iz FBiH i to može biti alibi SDA da ne pristanu na bilo kakve korekcije. Sa strane međunarodnih predstavnika smo saznali da će doći do minimalnih korekcija Ustava BiH u pogledu izbora člana Predsjedništva BiH i rekli su nam da ostaje direktan izbor što nam je i bitno da RS ostane jedna izborna jedinica i da se bira jedan član Predsjedništva iz RS. Za DNS je prihvatljiva i opcija da se iz RS bira jedan član Predsjedništva bez prefiksa srpski, ali isto tako nam je prihvatljivo i ostali”, dodao je Nešić.

Osmanović je naglasio da očigledno postoje pritisci i to pogotovo na stranku SDA.

“Lako je reći da postoje dogovori između SDA i HDZ-a da se ne postigne dogovor, ali smatram da je greška što Palmer i Eichhorst nisu pozvali predstavnike svih parlamentarnih političkih stranaka jer se izmjene isto odnose na oba entiteta. Imamo presude Sejdić-Finci, Pilav, Zornić, Pudarić, što znači da moramo naći rješenje kako da Bošnjak i Hrvat imaju pravo da se kandiduju u RS i Srbin i ostali u FBiH i ostali u RS. To je nešto što se pokazalo kao diskriminatorski kada je riječ o Ustavu. Nije dobro da predstavnici iz RS nisu u Neumu itekako se ima o čemu razgovarati. To je na koji način birati člana Predsjedništva i Dom naroda. Prijedlog SDA je jasan i on je sigurno usaglašen sa presudama Evropskog suda za ljudska prava. Za nas je dakle prihvatljivo da se jedan član Predsjedništva bira iz RS, iz FBiH dva člana i da se brišu prefiksi. Kad je u pitanju Dom naroda BiH, naš prijedlog je da se iz RS bira po jedan Bošnjak i jedan Hrvat i da se iz FBiH bira Srbin u Dom naroda BiH tako da imamo također mogućnost da svi građani BiH budu birani u najviše zakonodavne i izvršnu vlast. Ovo što je HDZ predložio kako oni vide implementacije presude to je prema nama korak unazad i diskriminatorski odnos prema drugim građanima koji ne pripadaju konstitutivni narodima”, rekao je Osmanović.

Raguž je naglasio da HDZ neće bojkotovati izbore bez obzira na najave.

“Jer je to ‘vojska od preko 1.000 ljudi’ koji su direktno nakačeni na budžet i nemaju osjećaj za bilo kakvu žrtvu ili neki vid ograničenja uhljebničkog statusa. Bojkot je utopija i besmislena i vidjeli smo šta je bilo sa bojkotom Bošnjaka u Srebrenici i mislim da bi isto bilo sa HDZ-om”, dodao je Raguž.

Naglasio je da je licemjerna politika SDA to što traže ista ona prava u RS koja Hrvatima žele oduzeti u FBiH.

“Postavlja se pitanje zašto se pritišće SDA. Upravo zato što je ta stranka najveći kočničar svih procesa u FBiH i zato što od nje žele napraviti unitaristički bošnjački entitet. I za SDA se veže najveći broj afera i mi ovdje moramo prvo shvatiti u kakvoj državi živimo”, naglasio je.

Nešić je istakao da SDA svojim zalaganjem za građansku opciju, ustvari se zalaže za unitarnu BiH.

“Odnosno za bošnjačku BiH jer po brojnosti imamo njihovu dominantnost. I sasvim je jasno gospodine Osmanoviću da je Željka Komšića izabrao bošnjački narod i da ste iskoristili tu dominantnost. To ste iskoristili u skladu sa zakonom i to je uredu, ali ja razumijem da Hrvati ne žele da ih predstavlja neko ko nije njihova izborna volja i u tome ih podržavam. Vaša politika je unitarna i građanska BiH gdje bi Bošnjaci bili dominantni nad Srbima i Hrvatima, ali to se neće desiti”, poručio je Nešić.

Source link: ba.n1info.com