Vukadinović: SPS se vratio na vlast bez Miloševića, dok je Đukanović formalno dio vlasti jer obavlja predsjedničku funkciju, a sad bi se, kroz podršku manjinskoj vladi, i suštinski vratio. Perić: DPS iz pozicije apsolutno nepoželjnog partnera došao do toga da bi od njegovih glasova mogle da zavise krucijalne odluke

Vraćaju li se oni koji nisu ni otišli

Da li bi im bilo prihvatljivo samo da podrže manjinsku vladu: Vrh DPS-a pred parlamentarne izbore, Foto: Savo Prelević

Ulazak dijela vlasti u političke aranžmane s opozicionom Demokratskom partijom socijalista (DPS), predstavljao bi veliki rizik jer ta stranka nije značajnije oslabljena nakon gubitka tridesetogodišnje vlasti, niti su njene loše prakse djelovanja iskorijenjene.

Politički analitičar i bivši poslanik Srđan Perić, kazao je da je DPS u trenutku kad je na pomolu «rušenje» Vlade zbog nesuglasica unutar parlamentarne većine, u značajno aktivnijem položaju nego prije 10-ak dana, kad je vladajuća koalicija «Crno na bijelo» (CnB) ponudila svim subjektima u Skupštini formiranje manjinske vlasti.

Partija Mila Đukanovića tako je, prema njegovim riječima, iz pozicije apsolutno nepoželjnog partnera, došla do toga da bi od njenih glasova mogle da zavise krucijalne odluke za funkcionisanje zajednice.

«Ulazak u aranžman u kom vladate tako što bi vaše zakonodavne inicijative podržavali poslanici DPS-a, imao bi na više ravni ogroman politički rizik po onog ko uđe u to. Na perceptivnoj — ali i suštinskoj ravni — promijenjene su i strategija i retorika u odnosu na ono što smo mogli da čujemo u predizbornoj kampanji. Na operativnoj, da biste na taj način uklanjali loše prakse prethodne vlasti, potreban vam je izuzetno uigran, prije svega pravni tim s ogromnim znanjem, a potom i istinski stručni ljudi s višeslojnim vještinama koji poznaju sistem javne uprave i koji znaju kako se osmišljavaju i sprovode istinske reforme. I veliki sistemi kubure s takvim kadrovima, a naša zajednica je tu u veoma velikom deficitu», navodi Perić za «Vijesti».

Source link: www.vijesti.me